Loes van de Stadsgracht
Loes van de Stadsgracht

Vakantie

· leestijd 1 minuut Column

Gaat het dan echt gebeuren? Geen verplichte mondkapjes meer, het EK samen bekijken en ‘n vakantie boeken? De coronaregels worden versoepeld. Er lijkt een einde te komen aan de bizarre wereld waarin we bijna twee jaar verzeild zijn geraakt.

Toch blijf ik huiverig. Want wat gebeurt er wanneer straks de zomer ten einde komt en de snotterige herfst- en winterperiode weer haar intrede doet? Corona, dat is mijn stellige overtuiging, blijft onze gezondheid bedreigen. Net zoals een griepprik, denk ik dat ook een jaarlijkse covidprik ons voorland is om een pandemie te voorkomen. Vooralsnog wil ik me daar nu geen zorgen over maken, maar geniet ik van het mooie weer en de terrasjes.

Bij meneer Frits op de Markt en Mathilde op de Kleine Berg keek ik m’n ogen uit naar al die mensen die voorbij liepen. Sommige hadden hun best gedaan om er zo goed mogelijk uit te zien. Ze hadden zorgvuldig hun outfit gekozen. Anderen hadden zomaar wat kleren bij elkaar gegraaid. De verkeerde kleuren gecombineerd en al helemaal niet het juiste schoeisel gekozen. Alhoewel het rokjes weer was, zag ik ook nog veel vrouwen in lange broek lopen en dat bij meer dan dertig graden. Ook deze week hebben we over het weer nog niet echt te klagen. Dat geldt ook voor de buitenlandse vakantieaanbiedingen. In verhouding voor weinig geld acht dagen naar Spanje met alles erop en eraan kan me echter niet in verleiding brengen. Voorlopig kies ik niet voor een vliegvakantie. 

Een autovakantie heeft mijn voorkeur. In plaats van in een paar uur in een geheel ander land te landen, zie je tijdens een autorit het landschap langzaam veranderen en heb ik het gevoel dat ik op reis ben. Nu je met Google Maps op je telefoon naar alle windstreken kunt reizen, denk ik nog wel eens terug aan de tijd dat ik met wegenkaarten op schoot manlief de juiste richting probeerde te laten volgen. Tegelijkertijd bediende ik drie ongeduldige kinderen op de achterbank met hun lievelingscassettebandjes. Van mondkapjes dragen hadden we nog nooit gehoord, best raar eigenlijk.