Afbeelding
Saskia Zwiers

Bijzondere kleerzolder Vrouwenhuis te zien

Cultuur

Op zaterdag 6 oktober vindt in museum Het Vrouwenhuis aan de Melkmarkt 53 om 15.00 uur weer een speciale ontvangst plaats met een bezoek aan het pronklinnenkabinet en de 17de-eeuwse kleerzolder.

De ontvangst begint met thee in de regentenkamer. Aansluitend volgt een bezoek aan het pronklinnenkabinet met een prachtige uitzet. Daarna gaat men naar de bijzondere 17de-eeuwse kleerzolder van het Vrouwenhuis waar het textiel door ingehuurd personeel gedroogd, gestreken of alleen maar gelucht werd.

De bijeenkomst duurt een uur en er kunnen 15 personen mee die allen goed ter been moeten zijn. Het begint om 15.00 uur en de ingang is aan de Voorstraat 46. De entree bedraagt 7 euro p.p. Reserveren kan op tel. 038-4224823 of via info@vrouwenhuiszwolle.com.

Het (Oude) Vrouwenhuis werd in 1742 gesticht door de welgestelde Aleida Greve (1670-1742) die bij testament heeft bepaald dat na haar dood haar huis tot een hofje voor bejaarde vrouwen moest worden bestemd. Tot 1984 werd het door bejaarde dames bewoond. Tegenwoordig is de begane grond een museum en opengesteld voor het publiek.

Het Vrouwenhuis is het laatste oude hofje in Zwolle, gesticht door een particulier, dat nog het oorspronkelijke pand bezit en voor een deel nog wordt bewoond. De bijzondere interieurs staan op de nationale Toonbeeldenlijst Interieurensembles van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.