Afbeelding
Eigen foto

Stadkamer komt met collectie boeken over West Papua

· leestijd 1 minuut Cultuur

ZWOLLE - In Stadkamer Centrum aan de Zeven Alleetjes wordt op 1 december de boekencollectie over West Papua geopend. Vanaf dan kunnen lezers boeken lenen die specifiek over dat deel van de wereld gaan.

De Zwolse Waida Bwefar en Don Joku hebben deze collectie bijeengebracht omdat ze dolgraag het verhaal van West Papua willen vertellen en met name die van de Zwolse en regionale betrokkenheid bij die geschiedenis. “Het is een immens groot land dat tot 1962 al ruim 350 jaar bij Nederland betrokken was”, roepen ze in herinnering. “De inwoners waren toen ook Nederlands burgers. West Papua is een land van bergen tot in de sneeuwgrens met onmetelijke minerale schatten, met palmenstranden vol goudgeel strand en kristalhelder water met een adembenemende onderwaterwereld. Maar toch nog steeds in dit deel van de wereld vrij onbekend, ondanks die Nederlandse geschiedenis. Een geschiedenis van onvoorstelbare trouw aan Nederland en van Nederlandse militairen die daarheen moesten en van de Nederlanders die vanuit hun professie daar waren neergestreken. Ook persoonlijke verhalen worden in de collectie beschreven, bijvoorbeeld in het boek ‘De Oorlog ver weg 1949 – 1962’.”

Verlangen

Al die verhalen en het hoe en waarom over West Papua is in deze 150 boeken te lezen. Het is een verlangen van de initiatiefnemers om dit onbekende wat meer onder de aandacht te brengen. Beide zijn ook lid van de commissie herdenking 15 augustus, de jaarlijkse herdenking die teruggaat naar de capitulatie van Japan die het voormalige Nederlands Indië en Nieuw Guinea weer vrij maakte van de Japanse overheersing. In deze herdenking komt ook het voormalige Nieuw Guinea aan de orde, maar met deze boekencollectie willen de initiatiefnemers graag het onbekende verhaal van West Papua extra belichten. Aad Kamsteeg, journalist, opiniemaker en auteur opent de collectie ‘s avonds om 19.30 uur. Tevens is er een boekpresentatie van ‘De Verstekeling’ van Eddy Korwa. 

Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 14 uur geleden
De rechtbank in Zwolle.
Boete voor verkeersongeval met drie slachtoffers in Kampen Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Lokale initiatieven gezocht voor donaties ter waarde van 50.000 euro Algemeen 19 uur geleden