Afbeelding
Foto: Aangeleverd

De 8 leukste weetjes over kamerplanten!

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

Iedereen heeft ongetwijfeld wel een aantal planten in huis staan, deze leuke groene accessoires kunnen immers veel sfeer geven aan je interieur. Er wordt genoeg geschreven over planten maar wist jij deze weetjes al?

Planten zijn goed voor de gezondheid

Het is gebleken na een hoop verschillende onderzoeken dat planten ontzettend goed zijn voor de gezondheid. Zo zorgen planten voor een betere luchtkwaliteit in huis, zetten ze kooldioxide om in zuurstof en halen ze stofdeeltjes uit de lucht. Ook is het zo dat planten allergieën tegengaan, groei je als kind op met planten in huis dan is er minder kans op het ontwikkelen van een allergie. 

Kamerplanten in de oudheid

Toen onderzoekers in de ruïnes van Pompeii waren, vonden ze naast huizen en skeletten ook overblijfselen van potten met bloemen en planten. Zelfs in de oudheid hadden mensen dus al kamerplanten in huis staan. Het blijkt wel dat pas na 1800 planten veel beter konden overleven in huis, vooral de komst van de verwarming had hier een grote invloed op.

De Dieffenbachia is heel giftig

Wellicht heb je nog nooit gehoord van de Dieffenbachia, maar deze plant staat in best veel huizen en is ontzettend giftig. Deze plant heeft zoveel gif dat een klein huisdier zoals een hond of kat kan doden. Ook voor mensen kan het fataal aflopen na het eten van een blad van de Dieffenbachia. Heb je huisdieren of kinderen, pas dan zeker op met deze plant!

Planten kunnen met elkaar communiceren

Planten praten niet met elkaar zoals wij dat doen maar ze kunnen wel communiceren. Dit doen ze bijvoorbeeld doormiddel van kleur en geur. Ze kunnen hiermee bijvoorbeeld bepaalde insecten lokken maar kunnen hiermee ook waarschuwen. 

Planten hebben een rustgevende werking

Dat planten goed zijn voor de gezondheid had je al kunnen lezen maar planten werken ook stress verlagend. Onderzoek heeft aangetoond dat de groene kleur van planten een rustgevende werking heeft. Het is zelfs zo dat mensen een lagere bloeddruk krijgen, zich meer ontspannen en vrolijker voelen in de nabijheid van planten. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Planten zijn goed voor de productiviteit

Het is niet voor niks dat planten vaak gebruikt worden in werkruimtes, planten komen namelijk de productiviteit ten goede. Hoe dit kan? Door planten voelen mensen zich over het algemeen meer thuis in hun werkomgeving, ook ervaren ze een betere luchtkwaliteit en dit zorgt voor een betere concentratie. Dit samen zorgt uiteindelijk voor een betere productiviteit. 

Vetplanten zijn heel makkelijk te verzorgen

Ben je op zoek naar een plant die weinig verzorging nodig heeft en mooi blijft, ga dan voor een vetplant. Vetplanten komen voor in voornamelijk droge en warme gebieden en hebben hierdoor weinig water nodig. Vaak kan een vetplant wel een aantal weken zonder water.

Veel planten hebben een bepaalde betekenis

Wist je dat planten vaak een bepaalde betekenis hebben? De Victorianen hebben dit allemaal bedacht. Met planten en bloemen kun je bijvoorbeeld zeggen dat je van iemand houdt. Ook staan planten vaak symbool voor iets, neem bijvoorbeeld de Orchidee. Deze plant staat symbool voor liefde en schoonheid. 

Grote kans dat jij veel van deze weetjes nog niet wist en in vervolg ga je misschien wel nét iets anders kijken naar je kamerplant.