Afbeelding

DUIZENDPOOT VERSUS HORECAMAN KIJKEN TERUG OP 2016

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

Zò Gezellig Is Zwolle: Sander & Michael

Door Peter de Jong/foto Pedro Sluiter

Sander Dol en Michael Kroegman; een wonderbaarlijk duo met de uitstraling van een kwartet. Kwartet? Zekers, want Bella en Wiebel, de trouwe viervoeters van de beide heren, vormen een vast onderdeel van Ouderwetse Gezelligheid. Een unieke eindejaar show in theater de Spiegel met een torenhoog Zwolle-gehalte. U bent er toch live bij, donderdagavond 29 december?

Voor deze ene keer neemt Kroegman het woord. Tussen alle bedrijven door want de auteur van Piepie & Sam – onlangs verscheen dit 2e kinderboek- vliegt van hot naar her. Druk, druk, druk maar Kroegman, naast auteur ook een begenadigd acteur, regisseur, producent en ideeën kameleon, zit zowaar veilig thuis. Bij zijn gezin en neemt de tijd om een paar vragen te beantwoorden.

Michael Kroegman in één zin? “Het eerste dat bij mij opkomt is duizendpoot. Als ik 65 mag worden wil ik niet terugkijken op verkeerde keuzes. Ik wil geen spijt hebben dat ik iets niet gedaan heb. Ik volg mijn hart en de prikkels die ik krijg. Noem het passie en dat zijn gewoon meerdere dingen. In mijn hoofd geeft dat absoluut geen chaos; wel in mijn omgeving. Ik ben niet in een hokje te plaatsen. Gelukkig maar…”

Zonder humor geen leven; een bekende uitspraak van jou. “Humor brengt je verder in het leven. Je merkt in de maatschappij dat mensen steeds serieuzer worden, meer zorgen hebben. Het is ook hoe je hiermee omgaat. Ik zou mij zorgen kunnen maken dat er bijvoorbeeld geen geld op de rekening staat. Dan zeg ik, oké, welke facturen staan uit? Oh, dan komt dat geld binnenkort binnen. Als je dat gevoel bij jezelf kunt bewerkstelligen, dan komt het ook goed.”

Sinds wanneer werk jij samen met Sander? “Uit mijn hoofd, 1998. Via een wederzijdse vriendin van ons hoorde ik dat de Eetkamer van Zwolle personeel zocht. Ik volgde toen een theateropleiding en was op zoek naar een bijbaantje. Dat was mijn eerste contact met Sander. En dat contact is gegroeid. Wij werken op een hele directe manier met elkaar samen. Niet altijd leuk maar dat brengt ons samen wel verder in gemeenschappelijke activiteiten. Wij zijn niet elkaars tegenpolen. Maar als zaken niet lukken, kunnen wij wel heel erg koppig zijn. Dan ben ik meestal wel de katalysator om verder te gaan. Dan komt het omdenken weer naar voren waarin Sander ook sterk is. Het idee van Ouderwetse Gezelligheid is in 2014 ontstaan toen Sander 50 werd en solo optrad in de Spiegel. Na afloop zeiden wij tegen elkaar: dit is het moment om samen verder te gaan. Bijvoorbeeld iets aan het einde van het jaar. Zo geschiedde en dit jaar onze derde show.”

Ouderwetse Gezelligheid, vertel…..”Sander en ik zijn heel erg aan het praten met elkaar over wat wij missen in deze maatschappij. Een avond terugblikken, met bekende Zwollenaren maar ook BN-ers. Belangrijk is gewoon een hapje, drankje, gezelligheid. Dat je op het eind van de avond zegt: he, he, een leuke avond gehad. Veel humor en ook zang. Wij eindigen de avond met bekende meezingers. De show heeft vaste tekstblokken maar er is zeker ruimte voor improvisatie en interactief met het publiek bezig zijn. Juist dit jaar vormt het publiek een belangrijke schakel in onze show. Komt ook door de gasten die wij uitnodigen. Wij brengen geen echte boodschap maar het moraal van de show zal zijn: jongens, heb gewoon plezier in het leven. Geniet van de mooie dagelijkse dingen.”

Tot slot, Sander was verleden jaar Prins Kinne van Sassendonk. Iets voor jou? “Heel eerlijk, ik heb daar over nagedacht. Ik vind carnaval een leuk feest. Nu ik een gezin heb probeer ik altijd nog een dag mee te doen. Stel dat ze mij zouden vragen om Stadsprins te worden. Dan denk ik dat ik daar ja op zou antwoorden. Het is een bijzonderheid; je mag je manifesteren in het rijtje van hele bijzondere mensen. Heel gaaf lijkt mij dat; een eer.”

Theater de Spiegel, donderdag 29 december 19.30 uur: Ouderwetse Gezelligheid; ticketprijs is inclusief gezellige hapjes, appelflappen, oliebollen en drankjes. www.zwolsetheaters.nl