Afbeelding

ROLSTOELDARTEN IN BESTEVAER

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

ROLSTOELHELDEN GOOIEN OP EEN HOOGTE VAN 1,37 METER

Door Peter de Jong/foto Pedro Sluiter

Tien jaar geleden reageerde Theo Heijne, voorzitter van de Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie (ANGO), enthousiast op een initiatief van de heer Asselberg uit Tilburg. Onderwerp: ‘let’s train darts’; over darten voor mensen met een handicap. Het initiatief van Asselberg brak een lans voor ‘rolstoeldarters’.

Darten werkt aanstekelijk. Harry de Weerd kan erover meepraten. De Weerd, met –naar eigen zeggen – 25 kilo dood vlees links aan zijn lichaam, bezoekt eind vorig jaar met Martijn de Jong een bruin café in Den Haag. Daar ontmoet het stel Arie van de Rassel, Nederlands kampioen darts minder validen. Of moeten we zeggen, G-Darts, of para darten? Geef het beestje een naam, zo u wilt. Feit is dat De Weerd in het verleden pijlen gooide in de ZHDO, de Zwolse Horeca Dart Organisatie. Tot een hersenbloeding hem minder valide maakt. Vandaar die 25 kilo, zoals De Weerd zijn lichaam omschrijft. “Darten was, is en blijft voor mij een leuk spelletje. In Den Haag zag ik de mogelijkheden voor minder validen. Met Martijn en nog een aantal vrienden zijn wij een dartclubje gestart. Inmiddels doen wij aan toernooien mee en promoten het rolstoel darten.”

Koppels

Martijn de Jong heeft spasme maar dat belet hem niet om aan dat ‘vreselijk leuke spelletje’ mee te doen. Uiteraard zijn de spelregels aangepast. “De normale bordhoogte waarop gedart wordt, bedraagt 1,73 meter. Ons bord hangt op 1,37 meter. Op zaterdag 16 september organiseren wij een rolstoel darttoernooi in wijkcentrum de Bestevaer in Zwolle. Minder valide deelnemers mogen hierbij zelf bepalen of zij starten op 301 of op 401. Deelname staat open voor zowel single als in koppels. Het koppeltoernooi, valide en minder valide, is inmiddels vol geboekt. Voor het single toernooi zijn nog een paar plekken vrij. Om het toernooi financieel dekkend te krijgen, zijn wij blij met de sponsors die dat mogelijk maken. Ook zal er die dag een grote verloting plaatsvinden. Met mooie prijzen en de opbrengst gaat naar het goede doel; de stichting Steun 22q11. Zij helpen kinderen die lijden aan dit syndroom van een aangeboren aandoening aan het gehemelte, hart of gezicht. Het syndroom is niet zeldzaam maar bij het grote publiek relatief onbekend.”

Aileen de Graaf

De Weerd en De Jong hebben in hun zoektocht naar meer erkenning voor rolstoel dart niet te klagen over medewerking of andere support. “Wat elders kan, denk aan de toernooien in Bunschoten/Spakenburg en Driebergen, moet ons ook lukken”, zegt De Weerd. Een ontmoeting met Aileen de Graaf, nummer 3 van de wereld bij het dames darten, geeft beiden zoveel vertrouwen dat een Zwols toernooi aanstaande is. Met dank aan Aileen die als valide darter ook vanuit een rolstoel heeft gedart. “Dat vond ze knap lastig”, zegt de Weerd. Niet alleen De Graaf, ook in Zwolle worden helpende handen geboden. “Sylvia van wijkcentrum Bestevaer en haar zoon Leroy hebben het wijkcentrum beschikbaar gesteld. En zo zijn er meer mensen die dit toernooi mogelijk maken. Mensen die niet nader bij naam genoemd willen worden. Mooi al die medewerking”, aldus De Weerd en De Jong. Het dartvirus dendert dus door en niet alleen vanwege Mighty Mike of Barney.

Zaterdag 16 september 2017 vanaf 11.30 uur wijkcentrum Bestevaer: darttoernooi One Unit