Afbeelding

PEC Zwolle verliest degelijkheid tegen Feyenoord en staat met lege handen

· leestijd 2 minuten Sport

(door Jeroen Kuiper)

ZWOLLE - PEC Zwolle blinkt de laatste weken uit in degelijkheid. Met de uitslagen 0-0, 1-0 en 0-0 tegen respectievelijk Willem II, FC Groningen en RKC Waalwijk wordt de Zwolse aanhang bepaald niet verwend. Daar komt tegen Feyenoord wel verandering in, met zeven doelpunten en een nederlaag in een stormachtige setting (3-4). ''We hadden hier minimaal een punt moeten pakken'', baalt Rico Strieder.

De Duitse controleur staat symbool voor het PEC van 2020. Minder frivool dan in de eerste seizoenshelft, maar het levert wel punten op. Het is precies ook de taak die de van FC Utrecht gehuurde Strieder heeft in de ploeg van John Stegeman. Hij moet zorgen voor rust, controle en meehelpen het aantal tegendoelpunten te beperken. ''We vechten echt als team. Dat hebben we de laatste weken heel goed gedaan en dat hebben we tegen Feyenoord ook laten zien'', vindt Strieder. Hij is blij met de kans in Zwolle, omdat hij bij Utrecht mede door blessureleed de laatste anderhalf jaar weinig heeft kunnen laten zien. In zijn eerste seizoenen in de Domstad, onder leiding van de huidige Ajax-coach Erik ten Hag, heeft Strieder zich laten zien als een uiterst betrouwbare kracht.

De lange reeks zonder tegendoelpunten wordt tegen topclub Feyenoord echter ruw doorbroken. Niet een keertje, maar direct vier keer. Strieder moppert, want hij beseft dat PEC een unieke kans op een punt of meer heeft laten liggen. In het stormachtige MAC3PARK stadion schiet de thuisploeg namelijk uit de startblokken. Een 2-0, en later ook een 3-2 voorsprong, is aan de Zwollenaren niet besteed.

De middenvelder baalt vooral van de gelijkmaker van Steven Berghuis (2-2) en de winnende van Robert Bozenink. In beide gevallen gaat er het nodige mis. Michael Zetterer verkijkt zich op het schot van Berghuis, terwijl Pelle Clement zich kinderlijk naief vastloopt vlak voor tijd. Zijn actie rond de middenlijn geeft Feyenoord de gelegenheid om de winnende treffer te maken. ''Zo zonde dit. We hadden bij 3-2 ook 4-2 gemaakt, maar die werd afgekeurd. En een minuut later is het 3-3. Na rust hadden we het lastiger, terwijl we voor rust echt goed stonden. Hier kunnen we wel mee verder'', vindt Strieder.

‘We kunnen het ook AZ moeilijk maken’

Door de nederlaag tegen Feyenoord heeft PEC Zwolle een achterstand van twee punten op de veilige vijftiende plaats van VVV-Venlo. Komende zondag wacht voor de Zwollenaren een uitwedstrijd in Alkmaar, waar voormalig PEC-speler Arne Slot de scepter zwaait. Rico Strieder hoopt dat het kwartje dan wel de Zwolse kant opvalt.

NAC Breda en FC Twente hebben laten zien dat AZ te pakken is.

''Ja, dat is zo. We hebben zelf de laatste weken ook laten zien dat in dit systeem wij het iedere ploeg moeilijk kunnen maken. Dus ook AZ.''

Verwacht je dat de tik tegen Feyenoord nog doorwerkt?

''Nee, die wedstrijd hebben we dan wel afgesloten. We moeten goed analyseren wat er tegen Feyenoord misging. Als je drie doelpunten maakt in eigen huis, dan moet je in ieder geval een resultaat boeken. Dus daar moeten we goed naar kijken en ons dan opmaken voor AZ. Zodat we goed voorbereid zijn.''

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
 Duitse degelijkheid op het middenveld van PEC
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding