Afbeelding
Foto: Eigen foto

Column Van de tribune: Open de stadions

· leestijd 1 minuut Sport

Ondanks de verrassende voorsprong maakte een treurige stemming zich meester van mij in de rust van de wedstrijd van PEC Zwolle tegen Willem ll. Vanuit mijn achtertuin zag ik vrijdagavond de stadionlampen door de mist heen schijnen. Mensenkinders, wat had ik daar graag op dat moment bij willen zijn.

De zoveelste wedstrijd zonder ons fans op de tribune. Ik had mijn keel schor willen schreeuwen. Opstaan als dat nodig was, de kou trotseren en liedjes zingen. Kortom, onze club steunen met alles wat er in me zit. Corona laat het nog niet toe, maar ik ben het zat. Meer dan! Ik sta dan ook vierkant achter het voornemen dat het met een paar weken is afgelopen. Dat we ons door de nauwe poortjes wurmen en dat we onze club steunen daar waar we dat het beste kunnen. In het stadion.

Ik ben het surrogaat dat de televisie ons biedt helemaal beu. Zeker nu we hebben gewonnen. Ik vermoed zomaar dat ik zeker niet de enige ben die snakt naar het koude kuipstoeltje of de kille staanplaats. Ik snap dan heel goed dat er een fakkelend eerbetoon na afloop van de wedstrijd bij het stadion werd gebracht. Eindelijk werd het bordes van het stadion gebruikt waar het ooit voor bedoeld is.

Ik verzwolg de foto’s en sloeg me voor de kop dat ik er niet bij was. Want behalve de vreugde over de drie verdiende punten had ik willen zingen over trotse Zwollenaren en blije blauwvingers. Uit dankbaarheid, maar ook als steun in de rug. Dat is wat fans willen. Dus stop met het spelen van wedstrijden zonder publiek. PEC Zwolle heeft ons nodig. En niet alleen ons clubje, maar voetbal zonder publiek is als het eten van vegetarische hamburgers. Droog en smakeloos.

Dit stukje is geen klaagzang. Integendeel. Door de overwinning zie ik het aangroeiende cynisme rap verdwijnen. Zie ik weer vrolijkheid op de sociale media in plaats van klaagzangen. In ieder geval op vrijdagavond en een groot deel van de zaterdag. De bravoure keert schoorvoetend terug. Ik twitterde niet voor niets dat we in 2022 nog ongeslagen zijn. Onze concurrenten lieten zondag punten liggen en dat geeft weer wat hoop. We zijn er nog lang niet, maar met steun van ons als supporters kan PEC Zwolle een heel eind komen. Daarom nogmaals: open de stadions!

Anton Cramer