Michiel van den Berg (l) en Suleima Luciano in actie.
Michiel van den Berg (l) en Suleima Luciano in actie. Foto: Jurian van den Berg

“Goalball is met geen andere sport te vergelijken”

· leestijd 1 minuut Sport

GOALBALL - Twee teams met ieder drie spelers, volledig geblinddoekt, die met een bal met een belletje kunnen scoren in een metersgrote goal. Die sport luistert naar de naam goalball. Komend weekend wordt in het Anker in Westenholte een groot internationaal toernooi gespeeld: de DOG Cup 2022. Michiel van den Berg is de enthousiaste voorzitter van Goalball Zwolle. “Het is uniek en uitdagend én met geen enkele andere sport te vergelijken.”

(door Erik Riemens)

Officieel is goalball een paralympische sport. Deelnemers hebben veelal een visuele beperking, maar dat hoeft niet volgens Van den Berg. Hij is nu zo’n vijf voorzitter van Goalball Zwolle. “We zijn een kleine sport en een kleine vereniging met zo’n tien leden, die uit de regio komen. Zelf woon ik op Urk.”
“We trainen iedere woensdag op de Campus van Windesheim. Bij goalball heb je touwtjes op de vloer, dat zijn de startpunten. De bedoeling is dat je door aanwijzingen en gevoel weet waar de bal komt. Om te zorgen dat er niet gescoord wordt, gooi je jezelf voor de bal. Die heeft het formaat en gewicht van een basketbal. Je kunt je dus voorstellen dat het er soms best hard aan toegaat.”
Het team dat de meeste goals gooit, wint. Wedstrijden zijn verdeeld in twee keer twaalf minuten zuivere speeltijd, maar duren een uur. Dat is komend weekend ook het geval, wanneer de Dog Cup 2022 plaatsvindt in ‘t Anker. “Er doen dertien teams mee, die komen uit Frankrijk, België, Italië, Duitsland en Nederland. Het is een open toernooi en we maken dus geen onderscheid in landen- of clubteams. Ook doen er heren, dames en gemengde teams mee. Er zijn twee klassen en we hebben een livestream”, aldus Michiel. Hij hoopt komend weekend niettemin op de komst van vele Zwollenaren en andere belangstellenden. En dat op die manier Goalball Zwolle - de vereniging die al ruim tien jaar bestaat - meer aandacht krijgt. Daarom vindt woensdag 19 oktober een open training plaats. “Je hoeft niet blind of slechtziend te zijn om deel te nemen. Iedereen is welkom. Ook op het toernooi, alleen aanmoedigen kan niet. Het moet namelijk wel stil zijn in de zaal.”
Meer informatie over Goalball Zwolle én de DOG Cup 2022: www.goalballzwolle.nl.

Op het moment voor zijn herstel haatte hij zichzelf. "Mijn leven was toen een neerwaartse spiraal naar de hel."
Ruben Runhaar debuteert met autobiografie 'Lieve klootzak' Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
De Vuurvogel opent Bevrijdingsfestival met Erik Mesie en Bas Treub Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Zo'n driehonderd toeschouwers genieten van uitzwaaiconcert Meander Bigband Algemeen 22 uur geleden