Melayro Bogarde: "We moeten de kansen gewoon afmaken."
Melayro Bogarde: "We moeten de kansen gewoon afmaken." (Foto: Pedro Sluiter)

PEC Zwolle komt tegenslag weer niet te boven

· leestijd 2 minuten Sport

(Door Erik Riemens)

PEC ZWOLLE – Het is PEC Zwolle niet gegeven dit seizoen. Het goedmaken van een achterstand en er vandoor gaan met de winst. Ook vrijdag tegen MVV lukte dat niet (0-1). Zo leed PEC Zwolle alweer de tweede thuisnederlaag van het seizoen en zakte het ook nog eens naar de derde plaats. “We maken de kansen gewoon niet af en dan zie je dat ze er aan de andere kant wel ingaan”, baalde Melayro Bogarde (20).

Trainer Dick Schreuder had gekozen om centrale verdediger Bogarde als wingback neer te zetten in plaats van Luis Görlich. “Ik kan op meerdere posities uit de voeten. Verdedigend en aanvallend. Bij andere clubs heb ik ook wel op die positie gestaan”, aldus de Rotterdammer die nog eigendom is van het Duitse Hoffenheim, waar hij Schreuder ook leerde kennen.

Wilde vooruit

In de eerste tien minuten had PEC Zwolle al meer daadkracht laten zien dan maandag in de hele ontmoeting tegen Jong FC Utrecht. Het zou ongetwijfeld komen door de entourage, het spelen in een nagenoeg uitverkocht huis en de tegenstander, maar het verschil was wel erg duidelijk aanwezig. PEC wilde vooruit, speelde om te winnen en belangrijker nog: er werden kansen gecreëerd.

In het eerste kwartier had Tolis Vellios al twee goede opties op de openingstreffer. Daarna stichtte PEC Zwolle vooral gevaar via schoten van Lennart Thy - een omhaal - Davy van den Berg en Thomas van den Belt, die prima bediend werd door Bogarde. MVV liet zich wel af en toe zien, maar amper gelden.

Snelle spelvoortzetting

Ruim tien minuten voor rust deed zich een opmerkelijk feit voor. Haris Medunjanin was boos op scheidsrechter Jannick van der Laan. De middenvelder was daar nog zo mee bezig en schakelde niet tijdig om, toen MVV keeper Christophe Matthys koos voor een snelle spelvoortzetting. Die bal belandde op de rug van Bogarde, die in een ondertalsituatie stond. Sven Bummel maakte geheel tegen het spelbeeld in, de 0-1.
“Het had te maken met de restverdediging”, aldus Bogarde. “Ik werkte de bal verkeerd weg en kreeg ‘m volgens mij op mijn achterhoofd. Zo kwam die bij aanvaller in de voeten, die via mij kon scoren. Dat was gewoon pech.”

Hierna was PEC het echt even kwijt, bovendien viel Dean Huiberts ook nog geblesseerd uit met een enkelblessure. Van den Belt schoot nog wel rakelings naast, maar daar bleef het bij in de eerste helft: 0-1.

Van de lijn gehaald

Na rust veranderde er aan het spelbeeld niet heel veel, wel verzandde PEC meer en meer in slordigheden. Dat leidde tot een aantal counterkansen voor de ploeg uit Maastricht, die voetballend en tactisch steeds beter voor de dag kwam. Zwolle kreeg andermaal door Vellios de betere mogelijkheden. Eerst kopte hij op de paal, wat later werkte hij een afgemeten voorzet niet binnen. De ingevallen Landu leek na een uur de gelijkmaker te maken, maar zijn inzet werd van de lijn gehaald.

Daarna was de spirit wat uit de wedstrijd. MVV geloofde het wel, haalde alle snelheid uit de strijd en gokte op de tweede treffer in de omschakeling. PEC Zwolle probeerde het met de beste wil van de wereld wel en wisselde drie keer, onder wie Bogarde moest naar de kant. Maar het geloof en de precisie ebden met de minuut weg.

Voor promotie gaan

MVV had in de omschakeling de 0-2 kunnen maken, maar keeper Jasper Schendelaar redde prima op een inzet van doelpuntenmaker Blummel en Koen Kostons schoot een enorme counterkans net naast. Ondanks zes minuten blessuretijd, lukte het PEC Zwolle niet om de gelijkmaker te maken, laat staan de winnende treffer.
Dat zou wat geweest zijn, want dan had Zwolle door het verlies van Heracles zelfs weer aan kop gestaan. “Dit zijn dure punten, maar ons doel blijft om voor promotie te gaan. En dat gaat ons lukken”, klonk Bogarde hoopvol.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30