Het zit erop. PEC Zwolle wint met 0-5 tot genoegen van de Zwolse aanhang.
Het zit erop. PEC Zwolle wint met 0-5 tot genoegen van de Zwolse aanhang. (Foto: Erik Riemens)

PEC Zwolle boekt eindelijk weer eens een simpele zege

· leestijd 2 minuten Sport

(door Erik Riemens)

PEC ZWOLLE – Het leek een lange tijd geleden en deed denken aan het begin van het seizoen. Een uiterst eenvoudige zege voor PEC Zwolle. In Oss zegevierde PEC vrijdagavond met speels gemak: 0-5. “Na de 0-2 vond ik het wel redelijk relaxt en hebben we eigenlijk niets weggeven”, aldus doelpuntenmaker én gedeeld topscorer Thomas van den Belt.

Het was even schrikken voor heel PEC Zwolle, toen de wedstrijd nog geen minuut oud was. Een dieptepass door het Zwolse hart van de verdediging en Jearl Margaritha die alleen op Jasper Schendelaar afging. Die situatie legde de verdedigende kwetsbaarheid van PEC andermaal bloot. Het liep echter goed af. Scoren deed de TOP Oss aanvaller namelijk niet, ook niet toen hij later in de eerste helft nog een goede schietkans kreeg.

Sprankelende spel

Toen stond het al 0-1 overigens. Younes Taha kreeg na iets meer dan vijf minuten alle ruimte om te schieten en dat deed hij met succes. Daarna kwam PEC Zwolle eigenlijk niet meer in de problemen. Dat kwam overigens meer door het naïeve spel van de thuisploeg, dan het sprankelende optreden van Zwolle.

Doordat PEC heel veel ruimte kreeg om de bal rond te laten gaan, was de ploeg van trainer Dick Schreuder, die Luis Görlich, Tomislav Mrkonjic en Jordy Tutuarima in de basis had gezet, overheersend. Dat uitte zich ook in de nodige kansen, maar Lennart Thy liet het scoren nog even voor wat het was, al duurde dat niet lang.
Illustratief was de 0-2. Top Oss verdediger Lorenzo Piqué maaide in de eigen vijf meter gruwelijk over de bal. Nu was het wel aan Thy, die na een half uur spelen geen enkele moeite had om de 0-2 binnen te schieten.

Vrije man

In de tweede helft veranderde er niet veel. “We lieten de bal goed lopen van kant naar kant, dat konden zij op een gegeven moment niet meer belopen. Daardoor was ik soms de vrije man en kregen we veel ruimte om te voetballen”, legde Van den Belt uit. PEC Zwolle controleerde de wedstrijd volledig, Schendelaar kreeg in de Zwolse goal alleen maar terugspeelballen te verwerken en het wachten was op een derde Zwolse treffer. En die kwam er na ruim een uur spelen. PEC had net Taha en Görlich naar de kant gehaald voor aanvaller Samir Lagsir en Daijiro Chirino, toen de ingevallen verdediger zijn eerste PEC goal liet aantekenen: 0-3.

Samen topscorer

Daarmee was de wedstrijd wel gespeeld, al veerde de Brabantse aanhang nog even op toen invaller Kyvon Leidsman keurig inkopte, maar Schendelaar had een prima redding in huis. Inmiddels had PEC ook nog Sven Zitman ingebracht voor de wederom tegenvallende Mrkonjic. Ook Sam Kersten en zelfs Jimmy Kaparos kwamen nog in het veld. Het kon allemaal, zeker toen Thy na aangeven van Zitman tekende voor de 0-4. Het wachten was op nog meer treffers aan Zwolse zijde, en wie anders Van den Belt was degene die de 0-5 scoorde. Hij is nu samen met Thy topscorer met zes goals.

Vol vertrouwen

De ruime zege deed PEC ongetwijfeld goed, in de aanloop naar het topduel vrijdag tegen FC Eindhoven. Al zal de tegenstand dan vele malen zwaarder zijn, weet ook Van den Belt. “We gaan elke wedstrijd met veel vertrouwen in, omdat we weten dat we het kunnen. Dus ook tegen Eindhoven.”