Peter Jansen liep in New York zijn 22e en laatste marathon. De eerste liep hij ook in New York, in 1987.
Peter Jansen liep in New York zijn 22e en laatste marathon. De eerste liep hij ook in New York, in 1987. Foto: Pedro Sluiter

Loopfanaat Peter Jansen: van Empire State Building New York terug naar de Zwolse Peperbus

· leestijd 1 minuut Sport

HARDLOPEN - New York, 6 november 2022. Zwollenaar Peter Jansen (68) voltooit in The Big Apple zijn 22e marathon in 4.15.14 uur en vindt het daarna welletjes. Een mooi afscheid in de voor hem meest aansprekende marathon ter wereld. Het verhaal van een loopfanaat.

(door Harry Bouwhuis)

“Ik ben opgegroeid in Apeldoorn en voetbalde bij CSV Apeldoorn. Als in de winter de velden bevroren waren kregen we altijd boslopen voor de kiezen rondom Sportpark Orderbos. Ik vond dat helemaal niet verkeerd. Zo is feitelijk mijn liefde voor het lopen ontstaan, vooral het duurwerk. Met de Midwinter Mini Marathon in 1978 begon het echt.” 

Marathonvirus

“In 1986 verhuisde ik met het gezin vanwege mijn werk bij Pricewaterhouse Coopers (PwC) tijdelijk naar de VS en woonde destijds vlakbij New York. Ik volgde in november 1986 de marathon als toeschouwer en werd direct gegrepen door die bijzondere sfeer. Toen nog met ‘maar’ 25.000 in plaats van de huidige 50.000 deelnemers. Ik had het marathonvirusvirus te pakken. Een jaar later in 1987, deed ik voor het eerst mee. Ik eindigde in 3.39.00 uur, maar ging de laatste kilometers helemaal kapot. Echt, ik had mezelf compleet opgeblazen. Van vermoeidheid zie ik mij nog zo wandelen en strompelen door Central Park.”
“Terug in Nederland in 1988, is lopen altijd mijn passie gebleven. Toch duurde het tot 2004 voordat ik weer New York ‘deed’. Via PwC deed ik mee met een grote groep collega’s. Ik proefde direct weer die unieke sfeer. Daarna heb ik over de hele wereld marathons gelopen. Onder meer in Boston, Berlijn, Chicago, Londen en Tokio. Iedere stad heeft zijn eigen sfeer, maar New York blijft voor mij iconisch met zoveel culturen.”
“Je proeft dat en snuift het op als je door de stadsdelen loopt. Twee miljoen toeschouwers, een enorme hectiek. Maar als je bijvoorbeeld in de Joodse wijk in Brooklyn komt is het doodstil. Geen supporters en je wordt eigenlijk volkomen genegeerd, ondanks de onvoorstelbare hoeveelheid lopers. Een heel bijzonder contrast.”

Offer

“Ik wilde in 2020 eigenlijk al stoppen. Helaas gooide corona roet in het eten. Daarom was dit jaar mijn laatste. Ik heb er bewust voor gekozen, want het is best een offer. Ik ben nog gezond en fit, maar de voorbereiding moet goed zijn. Een marathon blijft een aanslag op je lichaam. Je moet een basis hebben van twintig kilometer hardlopen en daarna volgt ook nog de voorbereidingsperiode van zo’n dertien weken. Vooral heel tijdrovend. Ik liep één marathon per jaar, soms in een groepje en soms alleen. Je komt meestal vanzelf in een groepje met hetzelfde looptempo terecht.”
“Als je terugkeert uit New York, lijkt Zwolle maar een ‘provinciestadje’. Het verschil is gigantisch. Maar we wonen hier al 34 jaar heel prettig en sinds twee jaar doen we dat onder De Peperbus. Ik blijf lekker hardlopen, toch zijn marathons er na deze niet meer bij. Ik liep 22 edities in 20 jaar. Voor mij is de cirkel rond. Het is mooi geweest.”

Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 15 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 15 uur geleden