Danny Jørgensen: "We kunnen wat voor elkaar betekenen."
Danny Jørgensen: "We kunnen wat voor elkaar betekenen." Foto: Pedro Sluiter

Bij Thor Zwolle schrijven ze uitdaging altijd met hoofdletters

· leestijd 2 minuten Sport

(door Harry Bouwhuis)

SURVIVAL - “We zijn een laagdrempelige en gemoedelijke club.” Dat zegt Danny Jørgensen, trainer en coördinator van de in 2009 opgerichte Survivalvereniging Thor. “Survivalrun is een echte buitensport en dus ook een strijd tegen de elementen. Een fysieke en tevens mentale uitdaging.

(door Harry Bouwhuis)

De combinatie van hardlopen en technische hindernissen zorgen voor een goede gezondheid en een fit lichaam, zo benadrukt Jørgensen. Hij kan het weten, want in het dagelijks leven werkt hij op de CALO op Windesheim als bewegingswetenschapper en psychomotorisch therapeut.

Daarnaast is hij alweer jaren bestuurslid van Thor. “Uitdaging wordt bij ons met hoofdletters geschreven. Niet alleen tijdens de trainingen, maar vooral ook bij wedstrijden. Dat is de reden dat velen met mij zo enthousiast zijn over deze sport, want een survivalrun gaat veel verder dan uitsluitend het lichamelijk welzijn. Een goede mindset is daarbij onmisbaar.”

‘Trots houdt ons recht’

Jørgensen neemt met zijn 38 jaar nog steeds met veel plezier deel aan de nodige wedstrijden bij de senioren. Maar hij gaat al een tijd niet meer echt voor de winst. ”Nog een paar seizoenen en dan door naar de rangen der veteranen. Het enthousiasme dat ik aan de sport beleef zal er trouwens nooit minder op worden.” 

In het clublogo van de Zwolse club staat de beeltenis van Thor, de dondergod en zoon van oppergod Odin. De naam is dus geen afkorting van ‘tot heil onzer ribbenkast’, zoals bij andere, zogeheten sportclubs het geval is. Zelf zeggen ze bij de Zwolse survivalvereniging wel eens gekscherend dat de clubnaam staat voor ‘trots houdt ons recht’. Jørgensen lacht.
“Het kenmerkt wél de goede sfeer. Mensen voelen zich hier thuis. Er heerst een echt ‘wij’ gevoel. Ook behoren we met onze mooie accommodatie en ledenbestand van zo’n 500 leden tot de grotere clubs in het land. En op elk niveau kun je aanhaken bij de trainingen. Wij bieden al trainingen aan vanaf zes jaar.”

Volgens de survivalruntrainer kunnen de zogenaamde survivalfittrainingen het best vergeleken worden met een toegankelijke bootcamptraining, krachtoefeningen en kennismaking met de hindernissen en eerste basistechnieken. De survivalruntrainingen zetten meer in op lopen en meer technische hindernissen.” Maar of je nu voor de gezelligheid komt en lekker actief wilt zijn, of je jezelf aan het voorbereiden bent op een run, dan zit je bij Thor altijd goed. Sommige sporters houden het trouwens gewoon bij een leuke survivalfittraining. Prima toch?”

Gekleurde shirts

De wedstrijdgroepen jeugd en volwassenen zijn volgens hem specifiek voor atleten die fanatiek naar wedstrijden toe willen trainen en primair het beste uit zichzelf willen halen. Naast individuele prestaties is het ook mogelijk om samen een run te volbrengen.
Jørgensen heeft zelf twee kinderen van zes en negen jaar die ook bij Thor trainen. “Dat is ook het mooie aan de club. We hebben leden in de leeftijdsgroepen vanaf zes jaar tot Thorianen die al boven de zestig zijn. Bij de jeugdtrainingen delen we de groepen in op niveau, te herkennen aan gekleurde shirts. Het draait dan vooral om plezier, waar je de skills krijgt aangeleerd om met genoeg zelfvertrouwen je eerste run te gaan lopen.”

“Daarnaast maken we gebruik van gedreven vrijwilligers die de nodige ervaring meebrengen en training geven. Ook bieden we in dit verband stageplekken voor sport en bewegingsopleidingen zoals die van Deltion, Landstede en ook de CALO.”
De club voelt zich thuis op Sportpark De Marslanden. “We hebben goede contacten met de andere clubs die hier gevestigd zijn, zoals onze naaste buren Tennisclub PAF en Boulderhal Roest. We kunnen wat voor elkaar betekenen. Recent hebben we op ons terrein een clubhuisje gerealiseerd. Geen riante ontvangstruimte en een kantine, maar simpelweg een overdekte plek met twee toiletten en wat ruimte. Een dak boven ons hoofd. We zijn er blij mee.”

Thorrun

Het duurt nog even, maar de club kijkt nu al uit naar 2 maart 2024, de dag dat de Thorrun wordt gehouden op en rond het complex aan de Marsweg 8. Jørgensen: ”Het wordt opnieuw een mooi evenement. Ook als je niet mee doet. Het is een mooie gelegenheid om ook enthousiast te worden voor de sport en onze vereniging. Kom dus een kijkje nemen langs de hindernissen en moedig de sporters aan. Ook is het mogelijk om een keer aan een training meedoen”, aldus Jørgensen tot slot.

Nieuwsgierig geworden naar Thor, meer info of alvast aanmelden voor de Thorrun 2024? Ga dan naar: www.thorzwolle.nl.

Afbeelding
Pluim 2023 Vrienden van de Stadskern Zwolle naar transformatie voormalig Provinciehuis Algemeen 22 feb, 16:31
Afbeelding
Legendarisch feest Lipgloss krijgt vrijdag 23 februari nieuwe editie in Hedon Algemeen 22 feb, 15:30
Afbeelding
Fraterhuis Academie over reclame in film Algemeen 22 feb, 14:06
Afbeelding
Betoverend, muzikaal avontuur over de rivier van beeldend multitalent Steef de Jong Algemeen 22 feb, 11:52
Afbeelding
Billy Boem club vanaf 15 april: Doe- en praatclub voor kinderen, met een thuissituatie waar het niet altijd even makkelijk loopt. Algemeen 22 feb, 10:16
Afbeelding
Het is bijna weer tijd voor eerste wielerklassieker van 2024: Salverda Bouw Ster van Zwolle aantrekkelijke opener van wielerseizoen Partnerbijdrages 22 feb, 08:40