"Wij zijn klaar voor een frisse herstart", aldus technisch directeur Nigel van Oostrum.
"Wij zijn klaar voor een frisse herstart", aldus technisch directeur Nigel van Oostrum. Foto: Pedro Sluiter

Nigel van Oostrum nu in rol van verbinder bij The Hammers

· leestijd 3 minuten Sport

(door Harry Bouwhuis)

BASKETBAL - De datum 1 juni 2019 staat voor altijd in het geheugen gegrift van Nigel van Oostrum. Want Landstede Basketbal werd op die dag voor het eerst landskampioen na een historische zege op Donar. Ruim vier jaar later na een seizoen vol strubbelingen, is er veel veranderd bij de Zwollenaren. ”Ik ben als speler vertrokken via de voordeur. Dat verdienen ook veel anderen.”

(door Harry Bouwhuis)

De in 2022 noodgedwongen gestopte captain Van Oostrum (32), die speelde voor Den Helder, Aris en Landstede staat voor een nieuwe uitdaging. Hij is sinds het nieuwe seizoen technisch directeur bij de Zwolse basketballers en heeft zin in die klus. Een monoloog.

Stil te spelen

“Tja die landstitel, ik denk er nog regelmatig aan terug. We hadden een topselectie met Noah Dahlman, Kaza Kajami Keane en Sherron Dorsey Walker, misschien wel de besten waar ik ooit mee samen speelde. Oh, ik vergeet in mijn eerste seizoen in 2016 J.T. Tiller nog. Een hele aparte en onvoorspelbare speler. We hadden in dat kampioensteam ook ijzersterke Nederlandse basketballers, zoals Ralf de Pagter, Kevin Bleeker, Mike Schilder en Olaf Schaftenaar. Zij knapten zoveel ‘vuil werk’ op. Je moet wel wat kunnen hoor om Martiniplaza stil te spelen. Echt, onvergetelijk die dag.”

“Het basketbal is mijn broers Devon, Sam en mij, als oudste, met de paplepel ingegoten. Mijn vader Duco speelde bij de voorloper van Aris (tegenwoordig LWD Basketbal, red.) in Leeuwarden. Wij zijn opgegroeid in Engeland, waar pa aan de Universiteit van Sheffield hoofddocent Amerikaanse literatuur was. We hebben het alle drie tot basketbalprof geschopt. Devon is een echte globetrotter en komt nu uit voor KB Trepca in Kosovo. Sam speelde een prima seizoen bij Den Helder en zoekt een nieuwe club. Devon en ik basketbalden nog samen bij Landstede. We woonden boven elkaar. Een hele leuke tijd.”

Gezondheid 

“Als je geconfronteerd wordt met fysieke narigheid, kom je er al snel achter hoe belangrijk gezondheid is. Gelukkig zijn er tot nu toe geen nadelige effecten van de operatie aan een goedaardige tumor in mijn hoofd. Maar Ik houd nog wel medicatie. Het afscheid deed mij best veel. Ik was dan misschien niet de meest spectaculaire speler, maar ik voelde mij prettig bij mijn dienende rol en was blij met de waardering van de supporters.”

“Na de landstitel en het seizoen 2019-2020 werd het minder. Dat had vooral met corona te maken. Het ‘wij’ gevoel raakte op de achtergrond. Kleinere sponsors haakten af en dan al die wedstrijden zonder publiek. Het is een proces dat er insluipt. Ik heb, omdat ik al was gestopt natuurlijk niet alles meegekregen, maar vooral toen Noah Dahlman in de zomer van 2022 naar Japan vertrok, leek de synergie binnen de club te verdwijnen.”

“Over het vertrek van Herman van den Belt kan ik niet goed oordelen. Maar als captain wel over zijn vakmanschap als coach. Hij is strategisch sterk en kan een team smeden en beter maken. Niemand is volmaakt, iedereen heeft zijn minpuntjes. Ik wil benadrukken dat Herman hier heel lang ontzettend goed werk heeft verricht. Wel vond ik het triest dat er tweespalt binnen de club ontstond. Ik wil er best werk van maken om alsnog fatsoenlijk afscheid te nemen van degenen die zijn opgestapt. Ook van oud-spelers die zijn verdwenen. Ik ben als speler vertrokken via de voordeur. Dat verdienen ook veel anderen. Die moeten daar dan wel ontvankelijk voor zijn.”

Talentvolle jeugd

“Ik zie mijn rol in de toekomst vooral als een verbinder, dat zit in mij. Die binding ontbrak vorig seizoen kennelijk een tijd bij The Hammers. Ik kijk erg uit naar het komend seizoen. Zo moet de jeugd meer kansen krijgen. Het gat naar het topniveau is te groot. Er komt gelukkig een promotiedivisie om het verschil naar de BNXT-league wat kleiner te maken. Als de artsen mij groen licht geven wil ik daar als speler/begeleider best een rol in vervullen.”

“Oud-speler Jerom Oude Aarninkhof komt erbij als assistent general manager om Aleksander Todorov te ondersteunen. Lijkt mij een prima keus, want Jerom is heel gedreven. Net als de nieuwe hoofdcoach Jean Marc Jaumin, die ik nog ken uit mijn periode bij Den Helder. Met heel veel nieuwe gezichten zijn wij klaar voor een frisse herstart en draaien we hopelijk volop mee in de top met veel spektakel en mooi basketbal. Daarnaast is het ook goed dat we weer Europees spelen.”

Faillissement 

“Ik hoop wel dat Donar na het faillissement toch een doorstart kan maken. Laten we niet vergeten dat het topbasketbal in Nederland veel dank is verschuldigd aan die club. Want wat is de BNXT-League zonder Martiniplaza? Ik kan er niet achterkijken wat daar allemaal is gebeurd, maar het zou toch doodzonde zijn als Donar definitief zou verdwijnen als absoluut basketbalbolwerk.”