Ballonspektakel start met primeur

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

ZWOLLE - Slechte weersomstandigheden gooiden afgelopen jaar flink roet in het eten van het Ballonspektakel. Zo erg, dat zelfs geen luchtballon het luchtruim kon kiezen. Het festival eindigde in flinke mineur voor de organisatie. Woensdagavond had het er in Park de Wezenlanden kort alle schijn van dat het dit jaar een herhaling van zetten zou worden. Even na 19.00 uur barstte een stevige regenbui los waarna de wind ook nog eens opstak. Die was gelukkig van korte duur. De lucht klaarde vrij snel op en de wind ging liggen.


Rond 20.45 uur kon het spektakel dan eindelijk beginnen met een wereldprimeur: een ballonvaart op biogas. Het was wereldwijd de eerste keer dat groen gas, gemaakt uit groente-, fruit- en tuinmateriaal (GFT), op deze manier als duurzame brandstof werd gedemonstreerd. De luchtballon op groen gas past in het thema van het Ballonspektakel: Duurzaamheid. De organisatie pakte dit onderwerp samen met ROVA op om op deze wijze aandacht te vragen voor de mogelijkheden die groen gas biedt. Ballonvaarder Egbert Oordt reageerde enthousiast op het experiment. ''Het wisselen van propaan, wat doorgaans wordt gebruikt bij ballonvaren, naar biogas vraagt diverse aanpassingen. Ballonvaren met groen gas is vooralsnog een avontuurlijk experiment maar ik ben enthousiast over de snelle ontwikkelingen.'' Oordt liet speciaal materieel uit de VS invliegen om te kunnen omgaan met het drukverschil in de flessen en de toevoer van het gas naar de branders en regulateurs.



Door de vrij stevige wind verliep de avond voor de 84-jarige Van Zon niet zoals verwacht. De bejaarde bewoner van IJsselheemlocatie Nieuwe Haven zag zijn wens om enkele dagen voor zijn 85e verjaardag een ballonvaart te maken vervliegen. De piloot van de luchtballon achtte het niet verantwoord om Van Zon woensdagavond mee te nemen in verband met een eventuele harde landing die daar uit kan volgen. De belofte is echter dat, wanneer de weersomstandigheden het wel toelaten, Van Zon alsnog een vaart mag maken.