Samenwerking Philadelphia en Zonnehuisgroep IJssel-Vecht

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

Samenwerking Philadelphia en Zonnehuisgroep IJssel-Vecht

Op donderdag 22 december hebben Anita Schemmekes-Bultman van Philadelphia en Joke Mengerink-Hogevonder van Zonnehuisgroep IJssel-Vecht hun handtekening gezet onder een samenwerkingsovereenkomst. Het afgelopen half jaar hebben cliënten van Philadelphia al op vele manier geholpen op de locatie Het Zonnehuis. Dat is van beide kanten zo goed bevallen, dat de samenwerking nu officieel is bekrachtigd met een handtekening.

Beide partijen zijn het er over eens, de samenwerking is een win-win situatie. Philadelphia geeft een nieuwe invulling aan haar dagbesteding, waarbij de cliënten zich nog beter kunnen ontwikkelen als persoon. Zonnehuisgroep IJssel-Vecht krijgt met de cliënten van Philadelphia extra ondersteuning in de dagelijkse werkzaamheden. Ook zorgen de cliënten voor gezelligheid en interactie.

Project PhilaZon

Marloes Nijkamp en Roos Tiemens van Philadelphia hebben het project, genaamd PhilaZon, op zich genomen. Na een kijkje bij twee soortgelijke projecten waren ze zo enthousiast, dat ze meteen het project bij Zonnehuisgroep IJssel-Vecht zijn gestart. In juli 2016 zijn vijf cliëntmedewerkers, zoals de meewerkende cliënten worden genoemd, gestart op de Plaza van het Zonnehuis met het uitvoeren van kleine taakjes, veelal van huishoudelijke aard. Als snel kwamen verschillende hulpvragen vanuit het Zonnehuis. Zo wordt ondersteunt in de keuken, in de huishouding en bij activiteiten. Een mooi voorbeeld is een cliëntmedewerker die elke dinsdagmiddag samen met een welzijnsmedewerker bij een bakactiviteit helpt. De cliëntmedewerker geniet hier zichtbaar van, de medewerker heeft een flinke hulp aan haar en de bewoners genieten met al hun zintuigen van de activiteit en de gezelligheid in de woonkamer.

Interactie

De taken van de cliënten van Philadelphia zijn het afgelopen half jaar al flink uitgebreid en het aantal cliëntmedewerkers in het Zonnehuis is verdubbeld. De bewoners weten ze al goed te vinden, het is erg leuk om de interactie tussen hen te zien. Philadelphia geeft aan: “We hopen dat we verder kunnen groeien op de verschillende buurten van het Zonnehuis. Voor de cliëntmedewerkers is het echt een verbreding van hun wereld om hier te komen werken. Ze voelen zich nuttig, leren nieuwe taken, ontmoeten veel verschillende mensen en leren hier mee omgaan. Al met al groeien ze hierdoor als persoon. We kijken hierbij vooral naar de wensen van onze cliëntmedewerker. Daarnaast vinden we het belangrijk om geen druk te leggen op onze cliëntmedewerkers. Wij ondersteunen de medewerkers van het Zonnehuis. Maar past of lukt het een keer niet van beide kanten, dan doen we een stapje terug en proberen we het de volgende dag weer.

Nieuwe balans

Ook Zonnehuisgroep IJssel-Vecht is enthousiast: “We hebben mooie stappen gemaakt het afgelopen half jaar. We plukken dagelijks de vruchten van de aanwezigheid van de cliëntmedewerkers van Philadelphia. Door hun aanwezigheid kan het personeel extra tijd aan de zorg voor bewoners besteden, daarnaast genieten de bewoners van de extra aandacht en gezelligheid van de cliëntmedewerkers van Philadelphia. Door de ontwikkelingen en de bezuinigingen in de zorg moet je als zorgorganisatie op zoek naar een nieuwe balans. Het aangaan van samenwerkingen en het samenbrengen van verschillende doelgroepen is erg belangrijk voor ons. We zijn heel enthousiast over de samenwerking met Philadelphia”, besluit Joke Mengerink.

Afbeelding
Regien Courtz neemt afscheid als raadslid en geeft het stokje door aan Jos Lippmann Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Afscheid met een 'gouden randje' van een trouwe klant bij Autobedrijf Bert Wieten Partnerbijdrages 6 uur geleden
Afbeelding
Waterleiding springt in Celestraat; wateroverlast in verschillende straten in Assendorp 112 16 uur geleden

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.