Afbeelding

Zo kun je besparen op internet, tv en bellen

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

Besparen, dat proberen wij Nederlanders altijd zoveel mogelijk te doen. We willen voor alles zo weinig mogelijk geld bepalen, dus ook voor ons abonnement voor internet, tv en bellen. Toch blijkt dit zo nu en dan best lastig te zijn. Hopelijk kunnen de onderstaande tips hierbij helpen. Overigens kun je deze aanbevelingen ook zeker gebruiken als je wilt besparen op een abonnement voor internet en bellen of iets dergelijks.

De allereerste tip die we jou mee willen geven is dat je alles bij één provider moet afsluiten. Je moet dus bij een bepaalde aanbieder internet, bellen en televisie nemen in één pakket. Je zou deze onderdelen ook in een los abonnement kunnen afsluiten, maar hiervoor betaal je vele malen meer. Over het algemeen is één groot pakket dus voordeliger dan het afsluiten van losse abonnementen bij verschillende providers. Daarnaast is dit ook een stuk overzichtelijker. Je hebt namelijk maar één factuur in plaats van twee of zelfs drie. Bovendien hoef je maar één keer te betalen voor de bijkomende kosten, zoals de verzend-, aansluit- en/of administratiekosten. Tel uit je winst!

Daarnaast moet je bij het internet vergelijken goed letten op het soort aansluiting. Er zijn namelijk maar liefst vier verbindingen waarmee je kunt bellen, internetten en tv kijken. Dit zijn ADSL, VDSL, kabel en glasvezel. Deze aansluitingen zijn verschillend op meerdere manieren, zoals de snelheid, de beschikbaarheid en de prijs. Over het algemeen hoef je voor een abonnement met ADSL het minst te betalen, maar dit is niet overal even snel. VDSL is de opvolger van ADSL. Het is dan ook vaak sneller, wat het net wat duurder maakt dan ADSL.

Een kabelverbinding is ook weer iets duurder dan ADSL en VDSL, maar het is in principe altijd snel genoeg. Toch heeft kabel ook een nadeel. Vaak is er hiervan maar één aanbieder per adres. Je kunt dus niet echt een keuze maken tussen meerdere aanbieders. Bovendien kun je ook kiezen voor een glasvezelaansluiting. Zo een verbinding is eigenlijk het snelst, maar heeft het grote minpunt dat het nog lang niet overal beschikbaar is in Nederland. Je moet dus controleren of jij al aangesloten bent op het glasvezelnetwerk, dat voornamelijk aangesloten en beheerd wordt door KPN NetwerkNL.

Natuurlijk moet je bij het afsluiten van een abonnement met internet ook bepalen hoe snel het moet zijn. Als jij erg snel internet wilt hebben, dan zul je veel Mb/s nodig hebben. Natuurlijk zul je dan ook meer geld moeten betalen hiervoor. Dit kan eigenlijk best zonde zijn van het geld, want lang niet iedereen heeft veel Mb/s nodig. Als je het internet puur gebruikt voor social media en e-mails, dan heb je eigenlijk wel genoeg voor een lichte verbinding. Hiervoor betaal je logischerwijs minder.

Het is best lastig om te bepalen wat voor internetsnelheid jij nodig hebt. Toch geldt de ongeschreven regel dat dit afhangt van het aantal apparaten waarmee je gebruik maakt van het internet. Bij het vorige voorbeeld dan heb je genoeg aan een abonnement met 20 Mb/s. Gebruik je internet ook om muziek en films te kijken, dan is het waarschijnlijk beter om een standaard pakket met 20 tot 50 Mb/s te nemen. Als je ook nog online gamet dan zul je een snelle verbinding nodig hebben van minimaal 50 Mb/s.

Hetzelfde geldt eigenlijk bij het tv kijken. Hierbij moet je alleen niet bepalen hoe snel je internet moet zijn. In plaats daarvan moet je een keuze maken uit de zenderpakketten. Als je weinig televisie kijkt dan hoef je natuurlijk geen uitgebreid pakket aan te schaffen. Dit zou natuurlijk zonde zijn van het geld.