Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Twee alternatieven voor je pensioen op een rij

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Wanneer je in loondienst bent wordt je pensioen vaak via je werkgever vanzelf geregeld. Eén keer per jaar krijg je wellicht een update over hoe jouw pensioenfonds ervoor staat. De afgelopen jaren is dat vaak een bericht waar je niet vrolijk van wordt, want de rendementen vallen vaak tegen. Het kan dan ook zomaar het geval zijn dat jouw ingecalculeerde pensioen bij het bereiken van je pensioenleeftijd veel minder blijkt te zijn. 

Een andere situatie is wanneer jij zelfstandig ondernemer bent. Dan is er niemand die rekening houdt met jouw pensioen. In dat geval zul je het zelf moeten regelen. De éne ondernemer verwacht zodanige bedrijfsgroei dat er aan het einde van de rit een leuk resultaat overblijft, de ander verkoopt zijn woning en leeft daar vanaf zijn pensioen van. Allemaal opties. 

Maar wist je dat er naast deze varianten ook alternatieven zijn? Deze kunnen zowel dienen als extraatje op je huidige pensioen zodat je luxe kunt leven, of ter compensatie van tegenvallende resultaten van een pensioenfonds. Ook zijn ze geschikt voor de ondernemer die zijn eigen pensioen moet regelen. Hierbij op een rij een aantal opties.

Investeer

Je kunt besluiten om te gaan sparen op een spaarrekening, maar dat is vandaag de dag niet een heel aantrekkelijk scenario. De rentes staan namelijk ontzettend laag en de inflatie is hoog. Deze combinatie zorgt ervoor dat jouw geld over 10, 20 of 30 jaar veel minder waard wordt. Iets wat je natuurlijk niet wilt. Omdat pensioenopbouw voor de lange termijn is, kun je beter voor een alternatief gaan. Je kunt een particulier pensioenfonds of lijfrente polis afsluiten. De nadelen hiervan zijn eigenlijk hetzelfde als wanneer je afhankelijk bent van een keuze van je werkgever qua pensioenfonds, je hebt het rendement niet in eigen hand. Dit heb je wel wanneer je voor alternatieve investeringen gaat. Hierbij zijn aandelen en cryptovaluta de meest voor de hand liggende opties. 

Kies crypto

Deze middelen van investering zijn zo ideaal omdat je hier periodiek met een klein bedrag in kunt investeren met relatief weinig risico, zeker wanneer je het voor de lange termijn doet. Aandelen zijn al zeer oud en bekend, investeren hierin is dan ook redelijk zeker maar levert relatief gezien weinig op. De keuze voor crypto is veel interessanter, zeker wanneer je dit op basis van een betrouwbare analyse doet. Deze worden door diverse partijen gemaakt, een voorbeeld hiervan is het platform Biticodes. Door de analyses en connecties met crypto makelaars bieden zij particulieren alles om te starten met investeren hierin. Maar geen valse start, juist een gedegen basis voor een goed rendement.

Wij raden aan om je pensioenvoorziening (deels) in eigen hand te nemen en hier niet te lang mee te wachten. Investeer periodiek in je oudedagsvoorziening en je zult er tegen die tijd warmpjes bij zitten.