Trias Jeugdhulp en Tactus slaan handen ineen

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

ZWOLLE - Recent onderzoek laat zien dat het middelengebruik onder jongeren in de jeugdzorg beduidend hoger is dan bij leeftijdsgenoten buiten de jeugdzorg. Trias Jeugdhulp en Tactus slaan de handen ineen om dit probleem aan te pakken met een overeenkomst die op 9 maart wordt bekrachtigd .


Trias Jeugdhulp constateert dat het gebruik bij bepaalde jongeren zorgwekkend is en dit hulpverlening (soms) in de weg staat. De Overijsselse organisatie voor jeugd en opvoedhulp maakt daarom gebruik van de expertise van Tactus Verslavingszorg.  "De samenwerking moet er voor zorgen dat het problematisch gebruik onder jongeren bij Trias Jeugdhulp afneemt. Bovendien moet bij jongeren die nog niet gebruiken, onder andere door het vergroten van kennis ten aanzien van middelengebruik, worden voorkomen dat zij dit in de toekomst wel gaan doen."


Laagdrempelig


"Voor de jongeren is de hulp van Tactus niet vrijblijvend. Als blijkt dat er mogelijk sprake is van middelengebruik wordt de hulpverlener van Tactus betrokken bij de hulpverlening. Het verminderen van het middelengebruik maakt onderdeel uit van het hulpverleningsplan. Trias Jeugdhulp blijft verantwoordelijk voor de hulpverlening aan de jongere, Tactus voor het terugdringen of voorkomen van overmatig middelengebruik. Om de toegankelijkheid van Tactus bij de jongeren zo laagdrempelig mogelijk te maken, is een hulpverlener van Tactus de komende maanden enkele dagdelen per week aanwezig op locaties van Trias Jeugdhulp."

De samenwerking richt zich niet alleen op de jongeren, maar ook op medewerkers van Trias Jeugdhulp. Tactus gaat zowel hulpverleners, teamleiders als gedragswetenschappers trainen in het herkennen van en omgaan met middelengebruik en het toepassen van motiverende gesprekstechnieken.