Afbeelding
Eva de Jager

Prehistorisch speelpark Dinoland gaat vanaf 12 februari gefaseerd open

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Eva de Jager)

VEERALLEE - Dinoland opent over minder dan twee maanden haar deuren in Zwolle. Het voormalige Ecodrome wordt momenteel verbouwd tot prehistorisch speelpark met zo’n vijftig verschillende dinosauriërs. De opening staat gepland voor 12 februari.

Op het terrein zijn nu nog bouwvakkers actief. Ergens achteraf staan de dino’s al klaar. “Dit is nog maar een deel van de dinosauriërs die uiteindelijk in het park komen,” vertelt pr-functionaris Laura Vrolijken. “Deze hebben we overgenomen van Burgers Zoo, waar ze in de herfstvakantie stonden. Een tweede lichting komt in januari.” Bij ieder prehistorisch wezen in het park komt een bordje met onder andere informatie over wanneer deze dinosaurier leefde.

Binnengedeelte

Het park gaat gefaseerd open: aanvankelijk komt eerst alleen het binnengedeelte van Dinoland beschikbaar. In een van de ruimtes staat een groot klimtoestel. “Dit wordt nog helemaal in dinothema omgetoverd,” legt Vrolijken uit. “Er komt tevens een gamehoek waarin kinderen games kunnen spelen. Niet met controller, maar waarbij ze hun lichaam moeten bewegen.”

Ernaast ligt een grote ruimte die uitkijkt op de speelhal en de peuterhoek. Hier komt het restaurant van Dinoland. Zo kunnen ouders er een hapje eten en ondertussen hun kinderen in de gaten houden. Nu zijn de muren nog beschilderd met meeuwen die boven de zee vliegen, maar daar komt verandering in. “We hebben een Berlijnse artiest ingehuurd om de muren in een dinothema te schilderen. Zijn werk past perfect bij ons idee,” aldus Vrolijken.

Buitengedeelte

Buiten is het nu rustiger. Er ligt een grote berg zand naast het meertje en verderop wordt gewerkt aan de broeikas. “We willen eerst het binnengedeelte af hebben, maar we hebben ook veel plannen voor het buitengebied,” licht Vrolijken toe. “De broeikas wordt een ontdekhal, waarin kinderen onder andere verschillende fossielen kunnen bekijken en edelstenen kunnen vinden. Verderop kunnen ze straks als een ‘echte’ archeoloog een dinoskelet opgraven. Tevens hebben we plannen om buiten een hoogte-parcours te plaatsen. Ook komt er een uitkijktoren van waaruit bezoekers over het hele terrein kunnen kijken. Hoewel het park ook wel educatief is, is Dinoland vooral gericht op leuke doe-activiteiten voor kinderen van twee tot veertien jaar.”

Helikopter

Doel is om het buitengedeelte voor publiek te openen rond de meivakantie. “Maar pin ons er niet op vast”, lacht Vrolijken. “We werken heel hard, maar er komt natuurlijk altijd meer bij kijken dan je in het begin verwacht.” In de hoek van het park komt een speeltuin met een echte helikopter. Ook hier is Vrolijken druk mee bezig: “We doen ons best om alles in het park ook zo vriendelijk mogelijk te maken voor gehandicapten, dus ook in de speeltuinen.”

Verblijfsaccomodatie

Over de bestemming van het kenmerkende Ecodrome-gebouw wordt nog nagedacht. De bijzondere vorm maakt het voor de nieuwe eigenaar nog niet eenvoudig er activiteiten te plannen. In een later stadium wil die ook nog verblijfsaccommodatie op het terrein realiseren. Eerst met driehonderd bedden en in de toekomst zeshonderd bedden om groepen te kunnen ontvangen.

Om Dinoland al bekendheid te geven, is er een kleurwedstrijd voor kinderen uitgeschreven. De kleurplaten zijn uitgedeeld tijdens de intocht van Sinterklaas, maar ook te downloaden vanaf de website: www.dinoland.nl.