Afbeelding
Eigen foto

Wordt 25e  Klinkerfestival tevens het laatste festival?

· leestijd 1 minuut Algemeen

BINNENSTAD - De Zwolse Stroatklinkers hadden voor afgelopen zaterdag het 25e Klinkerfestival in de binnenstad van Zwolle georganiseerd. “Doordat het Klinkerfestival al enkele jaren geen subsidie meer krijgt zijn wij genoodzaakt om te stoppen”, zegt Richard Dokter, één van de organisatoren.

“Onder het publiek was ook veel verbazing en teleurstelling dat dit de laatste editie is van het Klinkerfestival. De laatste drie jaar moeten wij helaas zelf geld toeleggen om dit mooie evenement te organiseren. Het podium, de vrachtwagen, de cateringtent en de gehaktballen voor al de muzikanten werden gesponsord. Dit is helaas niet genoeg. Met een paar grote sponsors die het Klinkerfestival een warm hard toe dragen zou het toch mogelijk kunnen zijn. Op dit moment is het voor ons als kleine club veel geld en kunnen wij als de Zwolse Stroatklinkers een volgende editie niet meer zelf bekostigen.”

Meer dan driehonderd muzikanten vulden zaterdag het centrum van Zwolle met vrolijke klanken. ’s Ochtend leek het er even op dat het weer een spelbreker zou kunnen zijn van deze dag, maar gelukkig hebben al de onweersbuien Zwolle met rust gelaten. Op het Grote Kerkplein opende de Stroatklinkers om 13.00 uur het festival en werd er even teruggekeken op 25 jaar Klinkerfestival. Na de opening verspreidden de kappellen zich door het centrum van Zwolle en was er op het Kerkplein een doorlopend optreden van kapellen en koren. Het Grote Kerkplein was daardoor ook de hele dag gevuld met muziek

“Het leuke van dit festival is dat er geen competitie element aanwezig is en dat de kapel er op deze manier een leuk uitje van kan maken. Daarbij zorgt de variatie van het programma ook dat er veel te zien en te horen is”, aldus blaaskapel de Dwaze Dweilbende. Diff Dance Centre liet met 25 jonge dansers allerlei verschillende dansstijlen zien.

Om 17.00 uur werd de finale geopend met het spelen van het nummer ‘Bloed , zweet en tranen’. Een toepasselijk nummer, zeker voor de Zwolse Stroatklinkers en vooral voor de muzikanten van het eerste uur. Ruim tweehonderd muzikanten speelden dit nummer gezamenlijk. Het sloeg in bij de muzikanten en bezoekers. “Een kippenvelmoment. Het zou jammer zijn als het festival stopt, dit hoort gewoon bij Zwolle”, vertelde een bezoeker. Daarna kregen alle kapellen nog één keer de mogelijkheid om op het plein hun muzikale kunsten over te brengen naar het publiek. Omdat dit de laatste keer was, werd de dag afgesloten voor de muzikanten en vrijwilligers met een feestelijke barbecue.

Wie denkt het Klinkerfestival te kunnen helpen kan contact opnemen via info@dezwolsestroatklinkers.nl