Afbeelding

Academiehuis Grote Kerk Zwolle ‘in de Wolken’ door subsidie van een miljoen

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – De gemeenteraad van Zwolle heeft maandag definitief ingestemd met een bijdrage van een miljoen euro voor de Grote Kerk. Daarvan is 900.000 euro bedoeld om het gebouw zelf toekomstbestendig te maken met een vernieuwde entree, een verlichtings- en geluidsplan, betere facilitaire voorzieningen en berg- en vergaderruimten. Voor een opwaardering van de openbare ruimte rondom het rijksmonument is een bedrag van 100.000 gereserveerd.

Academiehuis Grote Kerk Zwolle is enorm blij met en dankbaar voor de impuls van de gemeente. Mede dankzij dit bedrag kan het gebouw de metamorfose ondergaan die nodig is om de culturele en educatieve hotspot te worden in het stadshart van Zwolle.

Voor de zomervakantie al werd er een belangrijke stap gezet met de oprichting van een programmaraad voor het Academiehuis. In deze programmaraad zijn alle belangrijke culturele instellingen vertegenwoordigd en de grote Hbo- en Mbo-instellingen die de stad rijk is. Samen zullen deze partijen een programma verzorgen met cultuur, kunstexposities, onderwijs, debatten, lezingen en meer. Dat gebeurt onder de noemer van de nieuwe naam Academiehuis Grote Kerk Zwolle.

Het proces van verzelfstandiging is ingezet in 2014 toen de toenmalige hoofdgebruiker van de Grote Kerk vertrok uit het gebouw en de Protestantse Gemeente Zwolle als eigenaar het gebouw overdroeg aan een stichting. Laatstgenoemde kreeg als opdracht mee het historische gebouw te behouden voor de toekomst door het een nieuwe functie te geven. De nieuwe bestemming werd gevonden in cultuur en onderwijs, beiden belangrijk voor een stad als Zwolle.

Stichtingsvoorzitter Janco Cnossen zegt: “We zijn heel blij met het besluit van de raad! Het geeft ons de mogelijkheid om de Grote Kerk als een levend monument te bewaren voor de stad. Als de plannen uitgevoerd zijn, kan het gebouw als Academiehuis een nieuwe betekenis toevoegen aan de binnenstad. De permanente openstelling van het gebouw en de vernieuwde uitstraling vergroten de aantrekkelijkheid om in de stad te verblijven. En dat is een impuls voor de stedelijke economie.”