Afbeelding
Anneke Vos

Controle fietsverlichting op drie Zwolse scholen

Algemeen

Op 17 oktober, 31 oktober en op 7 november hebben drie Zwolse scholen, de Aquarel, de Campherbeek en de Wingerd, een fietsverlichtingscontrole laten uitvoeren door de studenten van Deltion tweewielertechniek in samenwerking met VVN afdeling Zwolle. Tijdens deze dagen zijn ongeveer 450 fietsen gecontroleerd.

En niet alleen de verlichting van de fietsen werd gecontroleerd. Een controle van de hele fiets bleek niet overbodig. Sturen vastzetten, zadels hoger of lager, kratjes vastmaken, banden oppompen, ketting smeren, verlichting vervangen en nieuwe bellen monteren zijn de meest voorkomende handelingen die de studenten in rap tempo en met veel vakmanschap deden.
Er zijn zo’n 22 koplampen vervangen of nieuw gemonteerd, 30 achterlichten, 10 batterijen en 25 fietsbellen. Het viel op dat er in 20 balhoofden speling zat. Ook bij nieuwe fietsen.

De leerlingen kregen na de controle een reflecterende smileysleutelhanger mee en een `Ik val op` kaart met tips voor veilig fietsen tijdens donkere dagen. De kaart is gemaakt door Deltionstudenten en ook bij Deltion gedrukt. De leerlingen van groep 8 kregen een sleutelhangerlampje mee dat bij de toolkit van VVN hoort.