Afbeelding

Klusjesman kon geen vrij krijgen voor rechtszaak

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Hij leek een kundige klusjesman en was een aimabele prater. Maar de 42-jarige A.S. uit Zwolle liet het afweten als hij de door hem gevraagde aanbetalingen had gekregen voor karweitjes aan huis.

Dan weer had zijn moeder een hartinfarct gehad, dan weer lag hij in scheiding waardoor hij niet kon komen. Zo zijn tenminste twaalf mensen in 2015 de dupe geworden van mogelijke oplichting. Dat is tenminste wat het Openbaar Ministerie de klusjesman ten laste legt. De benadeelden betaalden bedragen tussen de 850 en 1.800 euro als voorschotten. Daarnaast zou S. in die periode goederen hebben gekocht zonder te betalen: meest etenswaren bij een snackbar of taart en gebak. Visitekaartjes van een niet bestaand bedrijf moesten de mensen overtuigen van zijn bestaan als bonafide schilder, dakdekker of schoonmaker.

De zaak zou donderdag door de rechtbank worden behandeld, maar de man kwam niet opdagen. Hij kreeg geen vrij van zijn baas, waar hij sinds kort in dienst was, wist advocaat Jantine Rump te vertellen. Maar zonder hem wil de rechtbank niet verder. “Hij moet verantwoording afleggen”, zei de voorzitter.

Daarbij komt dat het nog een ingewikkelde zaak gaat worden, want gaat het inderdaad om oplichting of gewoon een slechte klusjesman, is de grote vraag. Er zijn eerder aangiften tegen de man gedaan, maar die zijn geseponeerd of hebben geleid tot vrijspraken. De paar benadeelden die waren afgekomen op de zaak zijn teleurgesteld. Twee vrouwen vergezelden hun bejaarde moeders, slachtoffers van S., en hadden er vrij van hun werk voor moeten nemen en extra kosten moeten maken.

Voortzetting op 26 juli.