Afbeelding

Zwolse kunstschilder put inspiratie uit onuitputtelijke bron van oude films

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE – Fragmenten uit oude films. Ze lijken bevroren in de tijd. De kleuren zijn vaak minder dan we gewend zijn in het huidige HD-tijdperk en tegelijkertijd lijken ze eeuwigheidswaarde te hebben. In elk geval voor kunstenaar Bert Heersema. De Zwolse schilder maakte zijn handelsmerk van composities uit films van vervlogen decennia.

Een deel van Heersema’s kunstwerken is van 1 juni tot en met 31 juli te bewonderen in Cultuurhuis Stadshagen. Samen met het werk van nog vijf kunstenaars, geselecteerd door Gea Bosscher.

In zijn woning geeft Heersema, te midden van zijn schilderijen, alvast een voorproefje van wat we kunnen verwachten. Dat is overigens meer dan nageschilderde filmfragmenten. “Het is een deel van wat ik doe, maar lang niet alles. Het schilderij dat je daar ziet bijvoorbeeld is een portret van Kate Middleton (de vrouw van de Britse prins William, red) met een van haar kinderen.” Heersema schilderde het eigentijdse tafereel op basis van een foto en veranderde de achtergrond door er een donker vlak van te maken. “Ik houd van soberheid. Daardoor komt er meer nadruk te liggen op het portret.”

Een ander schilderij, aan de wand, toont een scène uit de wereldberoemde muziekfilm Singin’ in the Rain. Ook hier heeft Heersema er een eigen interpretatie aan gegeven. Ditmaal door ook een extra element toe te voegen. Wit gaas, gespannen voor het donkere schilderij, legt als het ware een waas over het tafereel. De man die met zijn paraplu dansend over straat gaat lijkt in al zijn euforie dichtbij en onaanraakbaar tegelijkertijd. Alsof je hem van achter een beslagen raam gadeslaat. Heersema: “Ik ben op het idee van dat gaas gekomen toen ik eens een keer een schilderij moest inpakken voor vervoer. Het werk inpakkend in noppenfolie realiseerde ik mij dat de folie een mooi effect kan hebben.” In plaats van noppenfolie gebruikt Heersema dus gaas, maar het resultaat is vergelijkbaar. Het mooie aan oude films is dat het een haast onuitputtelijke bron van inspiratie is. De composities zijn vaak bijzonder mooi en als kunstenaar heb je altijd de vrijheid er een eigen invulling aan te geven en om elementen toe te voegen, juist weg te laten, te benadrukken of te vervagen. Op een schilderij waar een man tussen twee imposante auto’s doorloopt is met name het fonkelende chroom van een bumper dat in het oog springt. De nadruk op een detail kan niet verhullen dat de man bij nader inzien wel erg op James Bond lijkt. “Klopt”, bekent Heersema. “Het is Sean Comnery. Ik heb geprobeerd hem wat anoniemer te maken, maar kennelijk is dat niet helemaal gelukt haha.”

Bosscher is onder de indruk van het werk van Heersema. Ze bemiddelt voor kunstenaars en exposeert hun werk voor de tweede keer in Cultuurhuis Stadshagen. “Ik let op kwaliteit maar daarnaast ook op variatie. De zes kunstenaars werken ieder op een heel eigen manier.”

Andere kunstenaars

De andere kunstenaars zijn Jaap Voges, Daniëlle Broekhuizen-Mazzola, Annelies Tijssen, Mirna Tuten en Wilma Hoeve. Voges maakt illustraties en Hoeve glanzend glas. De anderen schilderen. Het werk van Broekhuizen getuigt van maatschappelijk engagement. Op een van haar werken dat is afgebeeld op een flyer voor deze expositie is te zien hoe ze de tabaksindustrie op de korrel neemt. Met op het uiteinde van een brandende sigaret een euroteken en een schedel.