Afbeelding

Dolend PEC Zwolle is degradatiekandidaat na verlies tegen ADO Den Haag

· leestijd 1 minuut Sport

(door Jeroen Kuiper)

ZWOLLE - Hij schreeuwt het uit, gevolgd door een sprong van woede. Vito van Crooij wordt na de achtste nederlaag van het seizoen moedeloos. Thuis tegen ADO Den Haag (2-3) lukt het PEC tot twee keer toe niet om een voorsprong vast te houden. " We kunnen iedere week wel praten, maar we geven de doelpunten voor de zoveelste keer weg. Heel frustrerend. "

Van Crooij (22) weet het even niet meer. Met elf punten uit twaalf duels mag je PEC Zwolle met recht een degradatiekandidaat noemen. Natuurlijk zijn er nog 22 wedstrijden te gaan, maar de dramatische neergang van de laatste weken (3-0 verlies tegen Fortuna en 2-3 tegen Willem II) hakt er behoorlijk in bij iedereen binnen de club. Ook Limburger Van Crooij snapt het niet. "Je probeert het als team op te lossen, maar het gebeurt iedere keer weer.” Hij doelt op de totstandkoming van de tegendoelpunten tegen ADO. Bij de 1-1 laat Sepp van den Berg de bal springen, waarna Sheraldo Becker een penalty versiert. Bij de 2-2 mag Abdelnasser El Khayati vrij binnenschieten. De 2-3 is helemaal typerend. Thomas Lam moet bij een hoekschop geblesseerd naar de kant. Invaller Darryl Lachman treuzelt te lang en kan niet op tijd het veld in, waardoor PEC met tien man staat.

ADO-verdediger Nick Kuipers kan mede daardoor vrijstaand binnenkoppen. Op dat moment is PEC Zwolle door trainer John van ’t Schip al uit de wedstrijd gewisseld. Na een, voetballend gezien, aardige eerste helft wordt de balans compleet verstoord met het inbrengen van Denis Genreau en Gianluca Scamacca voor Gustavo Hamer en Rick Dekker. Zonder echte controleur krijgt ADO in die tweede helft kans op kans. "We speelden heel slecht in de tweede helft. De wissels snap ik wel, Zwolle moet thuis winnen van ADO en dan ga je aanvallender spelen”, vindt Van Crooij. De aanvaller staat de laatste weken vooral centraal geposteerd en krijgt zelf een grote kans. In de eerste helft verzuimt hij met een kopbal de 3-2 te maken. Zijn inzet is veel te zacht. "Ik kon niet genoeg kracht zetten, die bal had er in gemoeten.”

Ditmaal staat er geen ME voor de hoofdingang van het MAC3PARK stadion, maar blijft het rustig. Wel roept de Zwolse aanhang steeds massaler om het ontslag van trainer Van ’t Schip. Fans willen de geplaagde trainer wel met de fiets naar Italië brengen, waar hij naar verluidt op een lijstje staat bij zijn oude club Genoa. Het zou voor iedereen een oplossing zijn. PEC kan een nieuwe start maken na een dramatisch kalenderjaar en hetzelfde geldt voor Van ’t Schip zelf. Vooralsnog denkt de oefenmeester niet aan opstappen, maar de druk staat er vol op voor De Graafschap-uit. Van Crooij, cynisch: "Iedere wedstrijd is voor ons moeilijk op dit moment.”