Afbeelding

Rondje Extra: Koningsconcert Eric Milton & Orchestra

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Peter de Jong)

Verleden jaar verraste de Zwolse tenor Eric Milton op Koningsdag vriend en vijand met zijn vertolking van het complete Wilhelmus, hierbij begeleid door componist/arrangeur Rik Elings en topvioliste Isabelle Doodhagen. Veel Oranjefans genoten van dit optreden. Dit jaar concerteert Milton op Koningsdag met eigen orkest in theater Odeon. Hij blijft verbazen, zowel anderen maar ook zichzelf.

Zijn zangcarrière zit in een stroomversnelling. Een droom, zijn droom, wordt werkelijkheid. “Ik wil mensen met mijn stem bereiken, raken, voelen. Ze meenemen op een muzikale reis. Ik wil later niet kunnen zeggen: had ik maar dit of dat gedaan. Nee, het gebeurt nu en ik geloof in het najagen van mijn droom. Het ultieme gevoel delen met anderen. Dit jaar moet blijken hoe ik ervoor sta. Die eis heb ik mijzelf gesteld. Ook al heb je talent, het is een lange weg om de top te bereiken. Dat is de realist in mij. Laatst vroeg iemand of deelname aan The Voice Senior voor mij een optie is. Dat zou het zijn als de leeftijdsgrens naar 50+ wordt bijgesteld. Ik ben 55, moet dus nog minimaal vijf jaar wachten.”

Ave Maria

“Ik ben dagelijks meerdere uren met muziek bezig. De ene keer zing ik op mijn werk ( in het dagelijkse leven is Eric mental coach/PdJ), dan weer in de studio van Edwin van Hoevelaak of maak een muzikaal uitstapje met een collega en zingen samen een duet. Ik weet dat ik mijn grens nog niet bereikt hebt. Men waardeert mijn timbre, in de hoogte is die bijna perfect. Dat hoor ik om mij heen en dan besef ik terdege om gezegend te zijn met zo’n stem. Toch voel ik mij nog steeds een amateur maar muziek is wel helemaal in mijn lichaam geïntegreerd. Met zingen wil ik mijn publiek iets meegeven. Zo was er laatst tijdens een optreden een vrouw van 90 jaar diep geraakt door mijn vertolking van het mooie Ave Maria. Het kaartje voor mijn optreden staat nu op haar nachtkastje want Ave Maria is voor haar onlosmakelijk verbonden met het overlijden van haar zoon.”

The Unexpected Voice

“Met zingen ben ik in een wereld gekomen die bol staat van enorm veel aanbod. Naast geld is een goed netwerk van belang. Iedereen wil een concert geven en iedereen wil doorbeken. Heel eerlijk, tot nu toe heb ik veel eigen geld in mijn carrière gestoken. Edwin van Hoevelaak, mijn producer, zegt dat ik moet tijgeren, doorzetten. Talent heb je, nu het vervolg. Mijn eerste album bevat covers en is, heel toepasselijk, getiteld ‘the Unexpected Voice’. Ik ben geen Ronnie Flex, doe niet mee in de Coen & Sander Show tijdens Koningsnacht in Zwolle maar geef mijn eigen concert in Odeon. Zingen in het theater is wezenlijk anders dan tijdens een festival. Dan kom je, zing een lied en ga weer weg. In het theater zitten de mensen die ik moet entertainen. Hen meenemen in mijn muzikale verhaal. Misschien is de sfeer en zijn de liedjes een beetje te vergelijken met de concerten van Andre Rieu. Waar ik heel erg trots op ben is, dat ik met een eigen orkest onder leiding van Eric Kotterink zal optreden. Ik voel dat ik er klaar voor ben. Doet me denken aan Trijntje Oosterhuis die ik onlangs bij een optreden sprak. Jij komt er wel, zei Trijntje. Een heel mooi compliment van een vakvrouw. Daar kan ik wat mee.”

Eric Milton met orkest: Theater Odeon 26 april 2019 20.00 uur. Tickets € 19,50 bij zwolsetheaters.nl