Afbeelding

Liefde voor de stad Zwolle klinkt door in nieuw kinderboek Snoet de Muis

· leestijd 2 minuten Algemeen

BERKUM – De Peperbus beklimmen is voor de gemiddelde Zwollenaar al een uitdaging. Voor een muis is het nog een veel groter avontuur. Toch trekt Snoet de Muis de stoute schoenen aan om samen met zijn vrienden Berend en Barend de middeleeuwse toren te beklimmen en dat zorgt weer voor hachelijke momenten.

‘Snoet de Muis beklimt de Peperbus’ is de titel van het nieuwe en tweede kinderboek dat Diana Smilde schreef over deze Zwolse muis. “Behalve Snoet, zijn familie, vrienden en de avonturen die ze beleven is niets bedacht. Alle locaties waar ze komen bestaan echt”, aldus Smilde. Met opzet. De in Berkum woonachtige schrijfster wil dat kinderen lezenderwijs leren over hun stad en de geschiedenis.

Zo wonen Snoet en zijn familie bijvoorbeeld in het Zwolse Balletjeshuis en zijn vriendjes in ‘de lekkere geuren winkel’. Smilde over die laatste plek: “Daarmee wordt in feite parfumerie ICI Paris XL bedoeld. Het woord parfumerie zegt kinderen niets. Noem je ‘de lekkere geuren winkel’ dan hebben ze er meteen een beeld bij.”

Om van het Zwolse Balletjeshuis aan het Grote Kerkplein naar ‘de lekkere geuren winkel’ in de Diezerstraat te komen, moet je eerst door de Korte Ademhalingssteeg en de Grote Markt oversteken. Kinderen leren de straten en plekken in de stad kennen. In het nieuwe boek over Snoet staat echter met name de Peperbus zelf centraal. Hoeveel treden moet je beklimmen voordat je op de eerste omgang staat van het 76 meter hoge stadsicoon? Uiteraard krijgen ze daar in het boek antwoord op. Maar ook leren de jeugdige lezers wat een beiaardier is. Snoet en zijn vriendjes schrikken enorm als ze opeens een hoop kabaal horen. Dat kabaal blijkt bij nader inzien juist mooie muziek te zijn die de klokkenluider (beiaardier) ten gehore brengt op de 51 klokken die de toren rijk is.

Wenteltrap

Op een van de tekeningen in het boek is te zien hoe de muisjes de wenteltrap afdalen, of liever gezegd er af springen. De treden zijn voor hen reusachtig. Tekenaar Rowella Bruintjes heeft het op speelse wijze in beeld gebracht. “Haar tekeningen zijn prachtig. Ik ben er heel blij mee”, zegt Smilde. Het avontuur spat er zogezegd vanaf. Een vleugje romantiek is er ook. De ouders van Snoet blijken de Peperbus ook al eens te hebben beklommen. Snoets vader vroeg daar zijn moeder ten huwelijk. Smilde: “In het echt vindt er ook regelmatig een huwelijksaanzoek plaats is mij verteld.”

Verder is het kinderboek vooral doorademt met de liefde voor de stad Zwolle. “Ik vind Zwolle een prachtige stad. Vaak zie je mensen die door het centrum lopen recht voor zich uit kijken. Wie omhoog kijkt, ziet echter prachtige gevels”, weet Smilde.

Aan bijzondere plekken uit het meer recente verleden is evenmin gebrek. Het volgende boek over Snoet de Muis speelt zich af rond het PEC Stadion. Ook bijvoorbeeld het Openluchtbad en De Librije zullen in latere boeken het decor vormen. Smilde heeft daarbij aan alle bedrijven, instellingen en personen van wie dat moest toestemming gekregen. “Iedereen heeft gelukkig ja gezegd.”

Buurjongetjes

Het belangrijkste blijft natuurlijk wat de jeugdige lezers er allemaal van vinden. “Mijn eerste boek heb ik onder andere laten lezen door buurjongetjes van vijf en zeven jaar oud. Zij vonden het een heel leuk boek. Ik denk dat ik mij goed in een kind kan verplaatsen. Mijn eigen dochters heb ik, toen ze klein waren, ook voorgelezen. Vaak moest ik dan ook zelf een verhaal verzinnen en dat vonden ze spannender dan het voorleesboek.” Dinsdag wordt het eerste exemplaar van het boek overhandigd aan wethouder René de Heer. Dat gebeurt in de hal van de Peperbus tijdens een presentatie die duurt van 17.00 tot 18.00 uur. Daarna is het boek te koop bij Waanders in de Broeren, het Zwolse Balletjeshuis, Bruna Aa-landen en Mens & Kinders aan de Assendorperstraat.

Afbeelding
Tafeltennis Zwolle organiseert dertiende Diederik Steunenberg Toernooi Sport Ingezonden 17 uur geleden
Jan Besselink en Wiepke van Erp Taalman Kip tijdens de Huurdersdag van SWZ en De Woonkoepel.
SWZ: 'Huurverhoging van 5,3 procent is niet te voorkomen' Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Slachtoffer schietpartij Sky High zou op dodenlijst staan Algemeen 23 uur geleden