Adrienne Heemstra  op de hoogwerker. De oude veehallen aan de Grote Baan krijgen een verfbeurt.
Adrienne Heemstra op de hoogwerker. De oude veehallen aan de Grote Baan krijgen een verfbeurt. Foto: Frans Paalman

Bewoners vergroenen Kamperpoort

· leestijd 1 minuut Algemeen

Kamperpoort - Bewoners uit de Kamperpoort zetten zich dit voorjaar in voor vergroening van hun buurt. Enkele sombere muren en gebouwen in de omgeving worden voorzien van een likje verf en her en der worden bomen geplant en groene perkjes ingericht. De actie wordt betaald met subsidie van NLdoet. Bewoners uit heel Zwolle hebben via de weggeefhoek op Facebook oude tuinplanten ter beschikking gesteld voor in de nieuwe perkjes in de buurt. Het project is begin deze maand van start gegaan en duurt tot in mei.

(door Joost ter Bogt)

Op een hoogwerker staat Adrienne Heemstra afgelopen woensdag 24 maart de muur te schilderen van de Veehallen. Het is een van de eerste onderdelen van het project dat wordt opgepakt. “De hoogwerker hebben we gratis te leen gekregen van Hoogwerkt, zodat we de Veehallen kunnen schilderen, want het is erg hoog.” De muur aan de Grote Baan krijgt een nieuwe kleur en wordt rondom voorzien van een strook groen. “Het is hard nodig dat het hier wordt opgeknapt, want het was echt een rommelig gezicht”, vertelt Adrienne, initiatiefneemster van het vergroeningsproject ‘De Groene Poort’ in de wijk.

‘Aanpassing hard nodig, het was een rommelig gezicht’

Een aantal jaar geleden is Adrienne al begonnen met het brengen van groen naar de buurt. “Voor het mentale welbevinden en de gezondheid van bewoners in de wijk is groen erg belangrijk. Zeven jaar terug begon ik een project met een moestuin voor de buurtkinderen. Je merkte dat dat ze goed deed.” Nu doet Adrienne het samen met de buurt. “Iedereen in de Kamperpoort is bereid de schouders eronder te zetten en te helpen met de vergroening. Als je een appje stuurt in onze appgroep dan heb je binnen een korte tijd meteen mensen die willen helpen.” Verschillende buurtbewoners hielpen al. “Een bewoner heeft met een aanhanger de planten voor in de perkjes opgehaald en een andere heeft geholpen bij het vervoeren van de hoogwerker.”

De vergroening van de buurt is volgens Adrienne hard nodig. “Er is veel nieuwe hoogbouw, maar daarbij wordt maar weinig groen aangebracht in de wijk. Daar willen we verandering in aanbrengen en de gemeente is behulpzaam. Als er bijvoorbeeld ergens grond klaargemaakt moet worden voor het planten van groen, dan helpt de gemeente ons daarbij.” Wel is de inzet van de buurt erg nodig voor vergroening. “Als we het niet zelf doen, dan gebeurt het niet.” Voor de financiering vroegen verschillende wijkbewoners subsidie aan. “Per project kwam je in aanmerking voor maximaal 350 euro. Daarmee kunnen we een hele slag maken.”

In de buurt worden geveltuintjes aangelegd op veel plaatsen. Zo ook aan de Kleine Baan en aan de Nachtegaalstraat. Tevens wordt de speeltuin aan de Kleine Baan aangepakt. Stenen maken plaats voor groene planten. Dat de wijk een rommelig aanzicht heeft aan de kant van de IJsselhallen maakt volgens Adrienne niet uit. “Vergroening is belangrijk. Ook aan een dood paard kun je trekken. We trekken het gewoon weer in leven.”

Afbeelding
Tafeltennis Zwolle organiseert dertiende Diederik Steunenberg Toernooi Sport Ingezonden 17 uur geleden
Jan Besselink en Wiepke van Erp Taalman Kip tijdens de Huurdersdag van SWZ en De Woonkoepel.
SWZ: 'Huurverhoging van 5,3 procent is niet te voorkomen' Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Slachtoffer schietpartij Sky High zou op dodenlijst staan Algemeen 23 uur geleden