Voor de leerlingen van de Emmaschool was het een leerzame tijd in Siegburg.
Voor de leerlingen van de Emmaschool was het een leerzame tijd in Siegburg. Foto: Ingrid Oosten

Geslaagd Uitwisselingsprogramma van de Emmaschool

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Twaalf leerlingen en drie leerkrachten zijn onlangs teruggekomen van hun reis uit het Duitse Siegburg. “Wat een verrijking voor deze kinderen; dit gun je ieder kind.”

(door Ingrid Oosten)

De Koningin Emmaschool doet mee met het Erasmus+ project. Met scholen uit Duitsland, Italië en Spanje is er een samenwerkingsverband. Zwolse leerlingen zijn naar de verschillende landen geweest en de Emmaschool was in juni gastschool. 

Het thema voor dit tweejaarlijkse project was deze keer: duurzaamheid. Petra Keule, leerkracht en organisator, zegt: “Leerlingen komen erachter dat je van spullen die je normaal weggooit, nog zoveel kunt maken. Zo hebben leerlingen uit verschillende landen samengewerkt in Siegburg en een prachtige Phoenix vogel gemaakt”, aldus organisator en leerkracht Petra Keule. 

Of het niet lastig was om te communiceren met zo’n gezamenlijk project? Sam: “Je kunt ook met gebaren met elkaar praten en als je allebei moeite doet, dan begrijp je elkaar ook.” De leerlingen van de Emmaschool sliepen met zijn tweeën bij een gastgezin. De meeste kinderen ervaarden dat er andere gewoontes zijn bij de Duitse families. “Als je honger had, dan at je wat. Zo deden ze dat bij ons in het gastgezin. Ze keken niet naar de klok. Dat vond ik erg fijn”, aldus David. Meike vond het vooral lastig dat ze een week lang niet haar mobiel bij zich mocht hebben, maar anderen vonden het juist prettig, omdat je daardoor veel meer met elkaar bezig was.

Ook de leerlingen die niet meegingen, waren betrokken bij het project. Er werd geprobeerd alle leerlingen een verpakkingsvrije lunch naar school te laten meenemen. Daarna keken de meeste kinderen bewuster naar hun lunchtrommel. Er was een kleedjesmarkt waar leerlingen hun gebruikte speelgoed verkochten aan andere kinderen; de opbrengst gaat naar de slachtoffers van de aardbevingen in Syrië en Turkije. Er werden van oude boeken slingers gemaakt, vliegtuigen gevouwen en juwelendoosjes geknipt. Hier werden ook filmpjes van gemaakt, zodat de Emmaschool aan de andere landen kon laten zien wat zij doen met duurzaamheid.

In Siegburg ging het project verder. Er werden van oude sokken sokpoppen gemaakt, waar een theaterstuk mee is uitgevoerd. Met elkaar zorgden ze voor een schoner Siegburg door het opruimen van plastic en ander afval. Juf Tineke Hetebrij: “Ik ben megatrots op onze leerlingen. Ze hebben zoveel andere vaardigheden geleerd. Ze zijn de wereld ingegaan en hebben zich zo goed staande gehouden. Ze hebben geleerd om te bedanken en afscheid te leren nemen. Ze hebben gekeken naar een ander en daarmee gekeken naar zichzelf.” 

Cato voegt toe: “Ik ga het gastgezin heel erg missen, want het was zo fijn. Het meisje waar we waren moest ook huilen toen we weggingen.” Ruben besluit: “Maar we gaan nog videobellen en als we op vakantie zijn gaan we langs bij het gezin, dus gelukkig zien we elkaar nog een keer.”

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Blaze Of Glory begraaft strijdbijl en komt met reünie in Hedon Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Ontdek de wereld van de vrijmetselarij tijdens een unieke avond vol traditie en betekenis Partnerbijdrages 15 uur geleden
ZSC-voorzitter Pepe Elhorst Benites:
Zwolsch Supporters Collectief vindt de tijd nu rijp voor actie Sport 23 uur geleden