Harold van Vilsteren bij de koeien in de stad. Binnenkort maken de dieren dansend de sprong naar de buitenlucht.
Harold van Vilsteren bij de koeien in de stad. Binnenkort maken de dieren dansend de sprong naar de buitenlucht. Foto: Gerard Meijeringh

Traditionele koeiendans bij biologische melkveehouder Harold van Vilsteren dit keer op tweede paasdag

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - Het is lente en dat betekent dat het binnenkort weer tijd is voor de traditionele koeiendans bij het biologische melkveebedrijf Het Rode Huis van Harold van Vilsteren in Berkum. Dit keer gaat dit altijd aantrekkelijke schouwspel plaatsvinden op tweede paasdag.

Het is elk jaar weer een prachtig gezicht. De koeien zijn blij dat ze voor het eerst weer naar buiten mogen en maken de gekste capriolen. Elk jaar wordt met zorg een datum geprikt. “We kijken hoe droog het land is en hoeveel gras er is. In deze tijd worden koeien een beetje ongeduldig. Ze weten dat ze binnenkort weer naar buiten gaan”, aldus Van Vilsteren.

Begin van een traditie

De koeiendanstraditie bij Van Vilsteren begon zo’n vijftien jaar geleden. “We kregen van LTO Nederland (Land- en tuinbouworganisatie) het verzoek om een koeiendans te organiseren. Dat hebben we toen gedaan. Met een man of vijftig bezoekers waren we al tevreden geweest, maar er kwamen meer dan tweehonderd mensen kijken. En het worden er ieder jaar meer.”

Meer grond

Harold van Vilsteren nam het bedrijf in 1998 over van zijn ouders. In 2016 zette hij stap naar biologisch boeren. De initiatiefnemer van de Zwolse Stadslanderijen (biologische coöperatie en samenwerkingsverband van biologische boeren in Zwolle om Zwolse producten te verkopen) vroeg me of ik mee wilde doen. Ik kreeg wat meer grond rondom huis en zo werd de keuze beetje gemakkelijker. Biologisch boeren heeft één nadeel; je hebt meer oppervlakte nodig om dezelfde productie te halen. Daarom is het ook iets duurder. Je gewassen groeien langzamer, maar bevatten wel meer vitaminen en mineralen.” 

Door veelvuldig kunstmestgebruik zitten er volgens Van Vilsteren tegenwoordig minder vitamines en mineralen in veel producten. “Als je vroeger bij wijze van spreken een wortel at, had je alle vitamines binnen. Dat is tegenwoordig niet meer zo. Je moet meer eten om dezelfde hoeveelheid binnen te krijgen. De landbouw is daar wel mee bezig, maar dan hoop dat je dat de consument dat wel gaat waarderen, want die moet dan een hogere prijs betalen”, aldus de biologische veehouder uit Berkum.

Onbewerkte melk

Het bedrijf groeide uit tot een biologisch melkveebedrijf onder de noemer het Rode Huis. De biologische melk wordt elke dag verkocht in de melktap op het bedrijf. Daarnaast wordt er onder andere kaas van gemaakt bij zuivelboerderij De Huppe in Zwolle-Zuid. 

Volgens Van Vilsteren willen steeds meer mensen weten waar hun eten wegkomt. Dan komen ze al snel uit bij biologische producten. Hij ziet het bij zijn eigen bedrijf. Hij verkoopt steeds meer verse ‘rauwe’ melk. “Schijnbaar vinden het mensen het lekkerder en zien ze de toegevoegde waarde ervan. Al het melk in de supermarkt is gestabiliseerd. Onze melk is niet bewerkt. Bij ons wordt het melk gekoeld en verder niets meer meegedaan. Dat heet rauwe melk.” 

Natuurlijke stoffen

Van Vilsteren gebruikt als biologische boer geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen, maar maakt gebruik van natuurlijke stoffen. Zo strooit hij onder andere kalk over het gras om de bodem in balans te houden. Volgens hem is een biologische boer meer bezig met het in de gaten houden van natuurlijke processen. Hij heeft circa 125 koeien. “Daarnaast hebben we nog 249 kippen in een speciale kar aan de Urkersteeg. Mijn twee zonen wonen daar. Daar worden onze eieren ook verkocht”, aldus Van Vilsteren, die overweegt om weer varkens te gaan houden. “Varkens zijn heel effectief tegen onkruid. Het zijn natuurlijke onkruidverdelgers.”

Staldeuren open

Terug naar de koeien. Op tweede paasdag mogen ze de wei in. Om 13.00 uur gaan de staldeuren open. De Koeiendans is voor Van Vilsteren een mooie gelegenheid om een inkijkje te geven in zijn bedrijf. Daarom kunnen mensen koeien en kalfjes in de stal bekijken en gratis biologische melk proeven uit de melktap. Ook kunnen bezoekers kijken hoe de koeien met de melkrobot worden gemolken. De boerderij staat aan het Roodhuizerpad, vlak achter het Isala Ziekenhuis. Vanwege de verwachte drukte luidt het advies om met de fiets te komen.

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Tafeltennis Zwolle organiseert dertiende Diederik Steunenberg Toernooi Sport Ingezonden 25 apr, 21:12
Jan Besselink en Wiepke van Erp Taalman Kip tijdens de Huurdersdag van SWZ en De Woonkoepel.
SWZ: 'Huurverhoging van 5,3 procent is niet te voorkomen' Algemeen 25 apr, 16:52
Afbeelding
Slachtoffer schietpartij Sky High zou op dodenlijst staan Algemeen 25 apr, 16:01