Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Waarom fiets handschoenen dragen zo belangrijk is

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Ben je een actief fietser? Dan is de kans groot dat je met regelmaat handschoenen draagt op de fiets. Niets is zo verraderlijk als het Nederlandse weer, maar toch zie je dat niet iedereen handschoenen aantrekt…

Eigenlijk maakt het niet uit op wat voor fiets je rond rijdt. In de regio zijn er meerdere fietsroutes voor iedereen te vinden. De route ‘Zicht op de IJssel’ is bijvoorbeeld een populaire route voor wielrenners, terwijl mountainbikers liever het bos in duiken bij Heerde of Hattem. Doe je niet aan sporten op de fiets, maar ben je wel actief in het woon-werkverkeer: ook dan zijn fiets handschoenen enorm belangrijk.

Comfort

Fiets handschoenen dragen bij aan het comfort van elke fietsrit. Ongeacht wat voor type fietser je bent zorgen handschoenen ervoor dat je lekker op pad bent. Dit komt door het gebruik van materiaal en is afhankelijk van de opties die je kiest op je handschoen.

In de herfst en in de winter zijn wind- en waterdichte handschoenen erg belangrijk om warme handen te houden. Niemand zit te wachten op koude handen of blauwe vingers… Ook kun je nadenken over opties als elektrisch verwarmde handschoenen: ideaal voor de mensen die sneller last hebben van koude handen.

Een andere leuke optie om op te letten is of de handschoenen touchscreen vriendelijk zijn. Deze optie zorgt ervoor dat je je handschoenen gewoon kunt aanhouden bij het onderweg bedienen van je telefoon of fietscomputer.

In zomer worden door de sportieve fietsers vooral korte vinger handschoenen gedragen. Toch zijn er ook koudere dagen met veel wind waarbij winddichte handschoenen erg fijn zijn om te dragen. In beide gevallen is het belangrijk dat de handschoenen goed blijven ademen. Dit voorkomt zweethanden en behoudt een goede grip op het stuur.

Padding

Wat? Ja, padding! Padding is de voering in de handpalm van fiets handschoenen die ervoor zorgt dat schokken en trillingen worden opgevangen. Dit voorkomt gevoelloze handen of tintelende vingers en vind je terug in de handschoenen van de betere merken. Voor stadsfietsers is dit een comfortabele toevoeging die je vaak terug vindt in winterhandschoenen. Voor sportieve fietsers, wielrenners en mountainbikers, vind je de padding ook terug in zomer handschoenen.

Er zijn verschillende soorten padding waar je uit kunt kiezen. In winter handschoenen vind je veelal een foam padding terug, terwijl er in zomer handschoenen vaker een padding van gel, poron XRD of een gecombineerde padding zit.

Veiligheid

Zowel in de winter als in de zomer draag je fiets handschoenen voor de veiligheid. Handschoenen geven namelijk een betere grip op je stuur dan je handen kunnen. De handpalmen zijn namelijk altijd voorzien van een materiaal dat zorgt voor een extra goede grip. De ene keer is dat suède, de andere keer geitenleer of een siliconen opdruk. Dit voorkomt dat je handen van je stuur af schieten door bijvoorbeeld zweet, vocht of modder.

Naast de grip ben je ook beter beschermd bij eventuele ongevallen. Een (on)verharde weg, tegenligger, boom, bosjes of takken kunnen flink wat pijn veroorzaken. Draag je algemene-, wielren- of mountainbike handschoenen, dan ben je een stuk beter af!