Jordan Gregory in duel met Drago Pasalic.
Jordan Gregory in duel met Drago Pasalic. Frank van Hienen

Suprematie Donar kwelt Landstede Basketbal

· leestijd 1 minuut Sport

(door Harry Bouwhuis)

ZWOLLE - Niets heeft Landstede in te brengen in de eerste twee duels in het drieluik tegen Donar. Zondag blijft de schade beperkt tot 77-80. Maar het niveauverschil tussen de Groningers en de overige teams is momenteel wel onthutsend groot.

Dat wordt in het eerste halvefinaleduel voor de beker dinsdag duidelijk. Donar heeft voor 2900 fans bij rust de zege al binnen. Het laat Landstede in het derde kwart even opkrabbelen en schieten de Zwollenaren in het laatste deel compleet lek met driepunters (95-51).

Ook in het reguliere competitieduel twee dagen later in Zwolle is er niets te halen. De focus is onverminderd groot bij de bezoekers die voor rust een scoringspercentage van 73 (!) realiseren. Moeiteloos wordt de 55-86 zege binnen gesleept. ”Het was wel iets meer een gevecht dan dinsdag, maar een wedstrijd was het nooit. In alle statistieken zijn zij zoveel beter. Hier leren wij alleen maar van”, stelt coach Herman van den Belt.

In de return van het bekerduel moet Landstede zondag 44 punten goedmaken. En dat met een door de nodige pijntjes gemankeerd team. Zo ontbreekt Olaf Schaftenaar al weken. Het wordt inderdaad een ‘mission impossible’, maar het feitelijk overbodige duel geeft de patiënt gelukkig wel weer wat kleur op de wangen. De Groningers hebben na twee wedstijden volle bak niet meer de echte scherpte. Na de 32-31 voorsprong bij rust voor Landstede gaat Donar toch nog even voluit tot 50-57. Landstede moet passen, maar legt in de slotbuzzer maar drie punten toe op de Groningers; 77-80. Dat is vooral te danken aan uitblinker en topschutter Jordan Gregory (29 punten) die met zes bommetjes na rust de schade weet te beperken. “Ik kreeg evenveel schotpogingen als eerder deze week. Waarom ze er nu wel in gingen? De vorm van dag maar ook door het bestuderen van de videobeelden. Je ziet hoe ze anticiperen. Kleine nuances maar dat leer je toch na zo’n loodzwaar drieluik."