Afbeelding

Zwolsche Boys heeft op eigen veld weer 'een totale offday'

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)
ZWOLLE - Zwolsche Boys laat in twee achtereenvolgende thuiswedstrijden zien hoe het niet moet en verspeelt daardoor een uitgelezen kans om het seizoen in het jubileumjaar glans te geven. Ook Dominggus Lim-Duan kan het verschil niet maken en staat met knullig balverlies zelfs aan de basis van de 0-3 van Swift '64.

Als het even kan laten de groenwitten, en niet in de laatste plaats trainer Jan Verheijen, in een gesprek vallen dat zij als promovendus een prima seizoen draaien. 'Vorig seizoen in de vierde klasse en nu meedraaien bovenin de derde klasse. Dan doe je het gewoon goed'; dat werk. Gezien de enorme individuele kwaliteiten en de ervaring die de spelersgroep herbergt, is het echter niet meer dan normaal dat Zwolsche Boys een gooi doet naar de prijzen en niet als de eerste de beste promovendus tegen degradatie vecht. Verzachtende omstandigheden, in de vorm van het afhaken van Danny van der Vegt, Jeffrey Groeneveld (privé) en Maikel Kroes (zware blessure), nemen niet weg dat Zwolsche Boys het in de thuiswedstrijden tegen SC Rouveen, ESC en Swift '64 gigantisch laat liggen. De teleurstelling is dan ook groot bij de honderdjarige.

Terwijl de laatste spelers de kleedkamers opzoeken zit Dominggus Lim-Duan, zijn twee dochters om hem heen dartelend, nog verslagen op het veld. Dat vermaledijde (natuurgras)veld. De bal blijft erop hangen als de oud-prof in de slotfase van de dan al zeer teleurstellende pot tegen Swift de weg naar voren zoekt, in de hoop op een niet vanzelfsprekende aansluitingstreffer. Ergens in de middencirkel laat Lim-Duan de bal liggen en waar Swift zich eerder deze wedstrijd nog een meester toont in het om zeep helpen van kansen, speelt het de aanval nu wel keurig uit: 0-3. Nick Bouwman is kansloos, waar de doelman bij de 0-2 zelf lelijk in de fout gaat. Hij vliegt onder de bal (uit een corner) door. In de eerste helft verricht hij nog wereldreddingen, met name op een inzet van heel dichtbij in de 45ste minuut. Het blijft daardoor 0-0.

“Wij hebben in de eerste helft geluk dat zij niet scoren, maar met 0-0 is er nog niks aan de hand. Na de 0-1 moeten wij komen waardoor we ruimte weggeven en daar maken zij gebruik van. Ik denk dat wij net als tegen ESC een totale offday hebben”, vat Lim-Duan de wedstrijd heel kort samen. De 34-jarige middenvelder geeft het veld niet de schuld van zijn balverlies, maar vindt wel dat het Zwolsche Boys niet helpt in het streven dominant te zijn in eigen huis.

“Als je op wilt bouwen, aanvallend wilt spelen, moet je een goed veld hebben.”, zegt Lim-Duan, die zich irriteert aan de vele lange ballen die van achteruit over hem heen vliegen maar het ook wel begrijpt gezien de staat van het veld. “Er is misschien wel wat angst bij keeper en verdedigers om over de grond te spelen.”

 Lodewijk de Vries
 Lim-Duan passt
 Yavuz Özdemir en David Bloem (op de grond) kijken naar de bal.