Piotr Parzyszek aan de bal.
Piotr Parzyszek aan de bal. Hans Smit

Parzyszek hoopt in Alkmaar wel een doelpunt te kunnen maken voor PEC Zwolle

· leestijd 1 minuut Sport

(door Jeroen Kuiper)
ZWOLLE - Spits zijn van PEC Zwolle is dit seizoen geen pretje. Vraag dat maar aan Piotr Parzyszek. De Poolse spits heeft zijn eerder verloren basisplaats heroverd, maar wordt traditioneel vroegtijdig naar de kant gehaald. Ook in het thuisduel tegen Willem II (0-1) is het weer raak. En dat doet pijn. Toch gloort er ook hoop, want door de andere resultaten is kans op deelname aan de play-offs nog aanwezig.

Het moet ook voor Parzyszek vanuit de dug-out een opmerkelijk moment zijn geweest. In minuut zestig wordt hij gewisseld door trainer John van ’t Schip, die kiest voor de snelheid van Queensy Menig. Niet veel later scoort invaller Ismael Azzouzi namens Willem II en wordt het Zwolse tactische plan in een keer weer omgegooid. Nicolas Freire komt er als stormram in, samen met Philippe Sandler wordt hij naar voren gestuurd. Verdedigers die voor treffers moeten zorgen, Parzyszek kan vanaf de kant niets meer dan knarsetandend toekijken. ,,Ik snap het wel. We staan achter en dan gaan we alles of niets spelen.”

De tactische keuzes van team Van ’t Schip stuiten vanaf de kant bij de fans op onbegrip. Parzyszek mag de laatste weken in de spits beginnen, maar wordt iedere keer als eerste gewisseld. Of hij niet moet blijven staan om eens ritme op te kunnen doen? ,,Daar kan ik beter geen uitspraken over doen”, blijft hij diplomatiek. ,,Dit is de keuze van de trainer en hoe vervelend ook, die heb ik te accepteren.”

Tegen Willem II krijgt Parzyszek, zoals vaker dit seizoen, nauwelijks bespeelbare ballen in het uur dat hij meedoet. Youness Mokhtar en Younes Namli, zijn secondanten voorin, gaan vaak voor eigen succes en bestoken het doel wel meermaals. Alle pogingen zijn ditmaal zonder succes. ,,Dat is al het hele seizoen het geval”, countert de spits. ,,Bram (van Polen) en Kingsley (Ehizibue) kwamen wel een paar keer goed door met de voorzet, maar het zat er niet in.”

Dat PEC Zwolle uiteindelijk verliest van Willem II, is gezien het spelbeeld zwaar onverdiend. De bezoekers uit Tilburg krijgen wel wat kansen, maar Zwolle voetbalt meer dan prima. De enorme hoeveelheid kansen zijn echter niet besteed aan de Zwollenaren. ,,Het had gewoon 3- of 4-0 bij rust moeten zijn”, mokt Parzyszek.

Ondanks de nederlaag en zijn voortijdige wissel fleurt de aanvaller op als hij hoort dat PEC het bereiken van de play-offs nog steeds in eigen hand heeft. De Zwollenaren hebben een beter doelsaldo dan ADO Den Haag en gaan op bezoek bij AZ, dat nergens meer om speelt. ,,Winnen en we zijn er”, beseft de spits. ,,Een doelpunt maken in Alkmaar? Ik hoop het.”