Afbeelding

Verrassend sterk Topvolleybal Zwolle opent met zege

· leestijd 1 minuut Sport

(door Harry Bouwhuis)

ZWOLLE - Hij heeft nog geen idee hoe de competitie gaat verlopen. Maar aanvoerder Jelle Hilarius weet wel dat met zeven nieuwe spelers erbij de selectie in ieder geval op peil is. De voortekenen blijken positief. De mannen van Coníche Topvolleybal Zwolle winnen het eerste competitieduel van VC Zaanstad met 3-1.

Vooraf gaat Hilarius in op de in zijn ogen voornaamste kracht van de sterk gewijzigde selectie. "Uiteraard vraagt het inpassen van zeven spelers tijd maar de nieuwelingen passen stuk voor stuk prima in ons zelfsturend concept. We hebben qua teambuilding al flinke stappen gemaakt."

Met de naar Duitsland verkaste Joshua Lynch als supporter op de tribune nemen de Zwolse mannen het op tegen VC Zaanstad dat in de play-outs het hoofd net boven water hield. Al snel wordt duidelijk dat de flink uitgebreide selectie de vruchten afwerpt. De vaak flinterdunne formatie moest voorheen regelmatig opgevuld worden met spelers uit het tweede team die er soms ook al een wedstrijd op hadden zitten. Een eredivisieclub onwaardig.

Hilarius: "Gelukkig hebben we nu meer te kiezen. Dat geeft vertrouwen." Met bij vlagen goed spel volleyballen de Zwolse mannen zich naar een 25-20 eerste setwinst. Zaanstad anticipeert en trekt in de tweede set met dezelfde stand de zaak gelijk. In het derde en vierde deel doet de ploeg uit Noord Holland, dat clubiconen Frank Zutphen en Erwin Huinen zag stoppen, tot 19-19 goed mee. De Zwollenaren houden echter de controle over de wedstijd.

Als de ‘big points’ aan de orde zijn slaat de thuisploeg toe met de scores van Hilarius, Jonas Mulder en Thijs van Noorden, die het wedstijdpunt voor zijn rekening neemt. "Het viel allemaal op zijn plek", reageert een blije Hilarius die zelf ook een puike partij speelde. "Ja, het ging best lekker. In de voorbereiding vond ik dat ikzelf niet zo goed speelde. Als het op de competitie aan komt gaat er dan toch kennelijk bij mij een knop om. Daar ben ik blij mee."

Ook coach en bewaker van het zelfsturend proces Gerard van Vliet is in zijn nopjes met de eerste zege. "Het begin was best lastig met zoveel nieuwe mensen. Die nederlagen zijn nooit een item geweest. Je moet in de voorbereiding denken in processen en niet in uitslagen. We hebben het goed gedaan. Er staat nu al een mooi team."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding