Zaalvoetbalcoach Arjan Jansen van Exstudiantes volgt de bal in het duel tegen DWOW.
Zaalvoetbalcoach Arjan Jansen van Exstudiantes volgt de bal in het duel tegen DWOW. Foto: Pedro Sluiter

Arjan Jansen zet met Exstudiantes in op wildcard

· leestijd 1 minuut Sport

ZAALVOETBAL - Arjan Jansen (49) is vanaf het begin van dit seizoen hoofdtrainer van het damesteam van Exstudiantes dat op het hoogste futsalniveau uitkomt. Jansen keepte zelf ruim dertig jaar in de zaal bij SVI 1 in de hoofd- en topklasse. Daarna sloot hij, werkzaam als verenigingsadviseur bij SportService Zwolle, aan als assistent- trainer van Exstudiantes. 

(door Harry Bouwhuis)

Wat is Exstudiantes eigenlijk voor een vereniging?

“Het concept is ontstaan vanuit studentenverenigingen. Er zijn er vier in Nederland: Groningen, Amsterdam, Utrecht en Zwolle. We werken op hoofdlijnen samen. In Zwolle doen we alleen aan futsal en hebben we vijf heren- en drie damesteams. De vereniging is vooral gericht op gezelligheid en op breedtesportaanbod. Het eerste damesteam, dat zo’n acht jaar bestaat, is een uitzondering en speelt nu alweer voor het zesde seizoen in de eredivisie.”

Hoe zijn jullie eigenlijk op dit niveau gekomen?

“Zo’n acht jaar geleden besloot een team met allemaal speelsters die op hoog niveau op het veld hadden gespeeld te gaan zaalvoetballen. Zij gingen op zoek naar een vereniging waar dat kon en kwamen uit bij Exstudiantes Zwolle. Via promotiewedstrijden kwamen we in de eredivisie terecht. Marcus Jan Schiere werd trainer met na het eerste jaar mij erbij als assistent-trainer.  We hebben nu een vaste groep van  negen speelsters. Aan het begin van het huidige seizoen  heb ik het stokje van Marcus Jan overgenomen..”
“Je merkt dat het niveau steeds hoger wordt. De topteams worden steeds beter. Dat zie je ook aan de kwalificatierondes voor het EK waar Nederland allang geen kanonnenvoer meer is.”

Hoe kijk je terug op de eerste seizoenshelft?

“Aan het begin van het seizoen begonnen we met een selectie die bestond uit vijf speelsters die al betrokken waren bij het team met vier speelsters erbij die moesten worden ingepast. We kregen direct een pittig programma voor de kiezen met allemaal tegenstanders uit de top zes van vorig seizoen. De eerste vier wedstrijden verloren we, maar wel elke keer met maar één goal verschil. Dat gaf hoop. Uiteindelijk eindigden we de eerste competitiehelft op plek acht en stroomden we na de winterstop door naar de B-groep, het rechterrijtje van de stand. We spelen nu een hele competitie.”

Wat is jullie doelstelling?

“Onze doelstelling is om eerste te worden in die B-groep. Die plek geeft namelijk recht op een wildcard voor de play-offs die na de reguliere competitie worden gespeeld. Vorige week speelden we het eerste duel uit tegen Mazzelstars in Zoetermeer. Dat werd een klinkende 0-6 zege. Afgelopen vrijdag was de tweede wedstrijd, thuis in de WRZV hallen tegen DWOW uit Wieringerwerf. Het werd een remise (3-3) na een ruststand van 2-2. Onze doelpunten kwamen van Rianne Bos (2) en Jennieke de Pater. We hopen zeker nog  veel punten te halen.“