Afbeelding

René van Es prolongeert de wereldtitel met zijn groenwangparkieten

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE-ZUID ? Werd hij vorig jaar in het Italiaanse Bari wereldkampioen met een groenwangparkiet, dit jaar pakte Zwollenaar René van Es goud én zilver op het wereldkampioenschap in het Brabantse Rosmalen.

Het kampioenschap werd van 22 tot 25 januari gehouden. Van Es schreef zich in met drie andere groenwangparkieten dan vorig jaar. De derde vogel pakte de vierde plek uit de tientallen inzendingen. ?Ik was wel meer gespannen?, vertelt hij. ?Je ziet toch dat men meer naar je kijkt na het succes van vorig jaar. Ik had stilletjes wel gehoopt op herhaling van dat succes. Maar ja, je weet nooit hoe de vogels voor de keurmeester gaan staan.?

Bouw
In totaal werden een week voor de show 22.000 vogels in Rosmalen gekeurd. Naast de, uit Zuid Amerika afkomstige, groenwangparkieten zijn dat ook tropenvogels, kanaries, parkieten, papegaaien, postuurkanaries en duiven. De keurmeesters letten volgens Van Es vooral op de bouw van de vogels en de staart. ?Ze weten niet van wie de vogels zijn, maar ze zeggen die van mij desondanks wel te herkennen. Ik krijg steeds te horen dat de bouw van mijn vogels heel goed is. Ik zie ook dat vogels van andere kwekers vaak te klein en te smal zijn. Dat komt, denk ik, doordat ze teveel doorkweken met andere variaties en kleuren. Ik kweek heel gericht op de zuivere wildkleur.?
Na het succes van vorig jaar in Italië heeft de Zwolse vogelkweker zijn voorbereiding hetzelfde gehouden. ?Ik schrijf alles op wat ik heb gedaan?, legt hij uit. ?In een speciaal softwareprogramma houd ik alles bij. Over de jonge vogels, het voerschema, keuringsbriefjes en over de kwekers waar ik de vogels heb weggehaald of aan wie ik ze heb verkocht. Bovendien hebben mijn vogels allemaal dna-papieren.? De winnende vogel is twee jaar oud. Van Es: ?Bij een show mag een vogel vijf jaar zijn, maar bij een wereldkampioenschap maximaal twee jaar. De groenwangparkiet kan zo'n vijftien tot achttien jaar oud worden. Na één à twee jaar zijn ze broedrijp.? Door het succes op de wereldkampioenschappen wordt de vogelkweker overspoeld door kopers. Hij blijft er nuchter onder. ?Er worden belachelijke bedragen geboden. De kopers willen meestal met de vogels gaan kweken. Een goede showvogel is echter niet ook een goede kweekvogel. Voor mij is en blijft het gewoon hobby.?

Wennen
In de volière van Van Es huizen momenteel 26, vooral jonge, groenwangparkieten. Hij bezoekt ongeveer zes keer per jaar shows met de vogels. ?Ik neem iedere keer andere mee?, zegt hij. ?Een show vraagt toch wel veel van de dieren. De jonge vogels gaan al vanaf juni in tentoonstellingskooien om te wennen voor het WK in Porto, volgend jaar. Ik zie er alweer naar uit.?