Mogelijk slachtoffer verkrachting wil 'vergeven'

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

ZWOLLE / JPZ - ''Liefde voor mensen is de hoogste wet. Ik wil mensen positief benaderen, dus ik heb besloten hem ten slotte te zegenen en te vergeven.'' Deze opmerkelijke verklaring van een vermeend slachtoffer van verkrachting in haar eigen flatportiek door een wildvreemde en een poging tot verkrachting door dezelfde man een paar dagen later werd dinsdag voorgelezen door de voorzitter van de rechtbank in Zwolle.


De verdachte in het strafbankje tegenover hem voelde zich echter in het geheel niet schuldig. Op 28 juni vorig jaar ontmoette de 39-jarige I.Z. uit Zwolle de vrouw van rond de dertig jaar voor het eerst in een kringloopwinkel in Zwolle Zuid. Hij ging met haar mee boodschappen doen in een supermarkt en volgde haar - hij op de brommer, zij op de fiets-  naar haar flatwoning. Daar aangekomen belandde het duo binnen in het portiek, waar Z. haar tegen de muur drukte, begon te tongzoenen en in haar broek te grijpen, waarbij hij met zijn vingers naar binnen drong.


De vrouw wist zich te ontworstelen en naar haar etage te vluchten, nog steeds op de hielen gezeten door Z. Ze belde aan bij een buurman die haar binnenliet, waarna haar belager afdroop. Drie dagen later kwam ze de man weer tegen bij de kringloopwinkel. Z. gaf toe dat hij haar weer wilde tongzoenen, maar die poging strandde door verzet van de vrouw en tussenkomst van een medewerker van de winkel.

En bij dat verzet zit hem precies de kneep in de rechtszaak, want voor Z. was er de eerste keer geen sprake van dwang geweest. Integendeel, hij zei juist te denken `dat ze op pad was om geld te verdienen´. Dat staat haaks op het verhaal van het slachtoffer, dat zegt meermalen aangegeven te hebben dat ze niet wilde en zich een prooi heeft gevoeld. Het ergste was nog, liet ze weten, dat de man vieze handen had gehad bij het seksuele treffen. Pas in maart werd Z. opgepakt en vastgezet. `Capaciteitsproblemen bij de zedenafdeling van de politie´, luidde de verklaring van de officier van justitie kort gezegd. Ze vond de verkrachting en poging daartoe bewezen en eiste twee jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Ook vindt ze de gevraagde schadevergoeding voor het slachtoffer van drieduizend euro toewijsbaar. De raadsman is het er niet mee eens en pleitte voor vrijspraak. Het verhaal van zijn clit is volgens hem van begin af aan eenduidig en zonder tegenstrijdigheden geweest, terwijl dat anders zou zijn met het verhaal van de aangeefster.


De rechtbank doet op 30 augustus uitspraak.