Verpleegkundige
Verpleegkundige Foto: Aangeleverd

Verpleegkundige worden in de geestelijke gezondheidszorg

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Wanneer je de opleiding tot verpleegkundige hebt afgerond, heb je verschillende mogelijkheden. Verpleegkundigen zijn namelijk werkzaam op verschillende locaties. Hierbij wordt vaak als eerste gedacht aan het ziekenhuis, maar een verpleegkundige kan ook aan de slag in verzorgingstehuizen of psychiatrische instellingen. Het is ook mogelijk om als verpleegkundige aan het werk te gaan in de gehandicaptenzorg. Het hangt hierbij vooral af van jouw persoonlijke voorkeur. Als verpleegkundige ben je namelijk allround opgeleid en kun je op meerdere plekken aan de slag. In deze blog vertellen we je meer over de werkzaamheden van een verpleegkundige in de geestelijke gezondheidszorg.

Wat is de GGZ?

GGZ betekent geestelijke gezondheidszorg. Dat gaat over de zorg die mensen helpt met psychische problemen, zoals depressie, angstgevoelens, ADHD, autisme en persoonlijkheidsstoornissen. Het doel van de GGZ is om mensen met deze problemen een zo normaal mogelijk leven te laten leiden. Er zijn drie niveaus in de GGZ: de ondersteuning die je bij de huisarts krijgt, de basis-GGZ voor als je meer hulp nodig hebt, en de gespecialiseerde zorg voor de meest ingewikkelde problemen.

Vacatures en specialisaties

Binnen de geestelijke gezondheidszorg is er veel werk, Google maar eens naar vacature Overijssel. Hierbij kun je denken aan het begeleiden en verzorgen van mensen met psychische aandoeningen. De zorgvraag vanuit deze mensen varieert van licht tot ernstig. Dit is afhankelijk van het soort psychische aandoening. Vaak zijn er grote instellingen waar verschillende soorten psychische aandoeningen worden behandeld. In sommige instellingen is er ook meer specialisatie. Hierbij kun je denken aan een instelling waarbij bijvoorbeeld alleen eetstoornissen worden behandeld. Wanneer je wilt gaan solliciteren voor een verpleegkundige functie in de geestelijke gezondheidszorg kun je zelf beslissen waar jij je in wilt specialiseren.

Hoe ziet je werkdag eruit?

De werkzaamheden van een verpleegkundige in de geestelijke gezondheidszorg verschillen van de werkzaamheden van een verpleegkundige in het ziekenhuis. Deze staan bijvoorbeeld omschrijven als je zoekt naar vacature Emmen. Mensen met psychische aandoeningen worden vaak belemmerd in hun functioneren door de beperkingen die zij ondervinden in hun dagelijks leven. Als verpleegkundige help je deze mensen hierbij en zorg je ervoor dat de dag van een patiënt op de juiste manier wordt vormgegeven. Daarnaast ben je ook verantwoordelijk voor het toedienen van de juiste hoeveelheden medicatie op de daarvoor aangewezen momenten. Dit leer je allemaal tijdens je specialisatie opleiding. Als verpleegkundige in de geestelijke gezondheidszorg werk je veel samen met andere collega’s zoals psychiaters en psychologen.

Waar moet je op letten?

Als je een carrière als verpleegkundige in de geestelijke gezondheidszorg overweegt is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Werken in de geestelijke gezondheidszorg kan erg intensief en mentaal uitputtend zijn. Dit komt doordat je te maken krijgt met mensen met ernstige psychiatrische problemen. Het is dan ook belangrijk dat je stevig in je schoenen staat. Daarnaast moet je assertief en stressbestendig zijn. Dit zijn persoonlijkheidskenmerken die niet iedere persoon bezit. Ga voordat je solliciteert voor jezelf goed na of de geestelijke gezondheidszorg bij jou past als persoon.