'Multifunctioneel centrum SIO moet de huiskamer van Zwolle-Zuid worden'
'Multifunctioneel centrum SIO moet de huiskamer van Zwolle-Zuid worden' brugmedia.nl

'Multifunctioneel centrum SIO moet de huiskamer van Zwolle-Zuid worden'

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE-ZUID ? ZZuit, Uit in Zwolle-Zuid, heeft haar programma voor 2015-2016 bekendgemaakt. Met een ambitieuze culturele agenda wil de organisatie van Multifunctioneel centrum SIO aan de Thorbeckelaan de huiskamer van Zwolle maken.

?In het verleden kreeg ZZuit geld van SIO met de opdracht er wat leuks mee te doen?, legt Joris Vermaesen, PR-man van ZZuit, uit. ?We zijn met ZZuit nu echt integraal onderdeel van SIO geworden dat zich uitdrukkelijk wil profileren als de huiskamer van Zwolle-Zuid. Waar eerder veel nadruk lag op het verhuren van zalen, komt nu veel meer de aandacht op het organiseren van activiteiten.? Het multifunctioneel centrum zorgt zelf voor haar bestaansrecht en het bestuur kiest voor kwaliteit. Dat is de reden dat ze geld heeft geïnvesteerd in een goed programma. ?Onder meer Piepschuim en Thijs Kemperink komen hier?, vervolgt de PR-man. ?Grote theaters lachen er misschien om, maar voor ons zijn dit toch best grote namen.? De komst van culturele activiteiten in de wijk zijn volgens hem zeer wenselijk. ?Met ZZuit willen we bijdragen aan de culturele activiteiten in Zuid. Wat cultuur betreft is Zwolle-Zuid nog een woestijn. Er zijn hier talrijke clubs en verenigingen, maar een podium is er niet. Wij willen met onze culturele activiteiten water in de woestijn brengen.?

Barrière
Vermaesen zit namens ZZuit in het bestuur van SIO. ?Wethouder Jan Brink steunt onze initiatieven ook. Met name als je ouderen spreekt, vormt de spoorlijn nog steeds een barrière naar de binnenstad, vandaar dat het belangrijk is dat hier wat gebeurt. Overigens willen we laagdrempelig zijn en richten we ons op een breed publiek.? ZZuit is al vier jaar actief in de wijk en had volgens Vermaesen al een mooi programma, alleen op een iets lager niveau. ?De bezoekersaantallen vielen met twintig, dertig man per avond, toch vaak wat tegen. Als je er veertig à vijftig hebt is het leuker, krijg je body. Het is een beetje de kip en het ei-verhaal: doe je eerst de mensen of de programmering. Dit is het jaar van de waarheid; we hebben nu geïnvesteerd.?

Eén van de doelstelling is volgens hem om ?de walm van de snackbar' en de sfeer van SIO als kerkgebouw te doorbreken. Hulp komt er uit de hoek van het Hoftheater uit Raalte. Vermaesen: ?We willen minder hautain worden. We kunnen dan wel redelijk grote culturele namen willen, maar ondertussen moet het leuk en gezellig blijven. Ballet en opera zijn op dit moment nog een niveautje te hoog. We denken ook na over kindervoorstellingen, maar dat gaat dit seizoen niet meer lukken.?

Tips
Twee mensen van ZZuit zitten in de programma commissie van het Hoftheater. De directeur van het theater, ?ontpopt zich als coach', en voorziet ZZuit van nuttige tips. ?Doe wat voor kinderen en zorg voor een vast ritme?, noemt Vermaesen. ?Verder adviseert hij hoe meer mensen te trekken en hoe te zorgen dat het programma aansluit bij je publiek.? De pr-man doet nu zijn best de bestaande bezoekers vast te houden, de bezoekers van andere activiteiten bij SIO te interesseren en via flyers en social media nieuwe mensen aan te trekken. De activiteiten van ZZuit worden ook integraal opgenomen in de programmering van de Zwolse theaters.

Informatie
Het programma van ZZuit begint op vrijdag 6 november met de lezing ?Het wonder van Zwolle' door zeezeiler Henk de Velde, dit jaar nog gevolgd op 20 november door ?Zo doen we dat hier', de try-out van Piepschuim. Kijk voor meer informatie op www.zzuit.nl, op Facebook of Twitter.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30