Pedro Sluiter

De Jong gaat voor kans, als die komt

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij) HATTEM - Er moest een schitterende vrije trap van Huseyin Dugan aan te pas komen om Boy de Jong voor het eerst in deze voorbereiding te laten vissen. De Zuid-Hollander die vorig jaar gehaald werd als derde doelman, stond negentig minuten onder de lat tegen Sparta. In het vierde oefenduel van deze voorbereiding werd Jupiler League-club Sparta met 3-1 verslagen.

Zolang PEC Zwolle nog aast op een nieuwe eerste doelman en daarvoor in de wachtkamer zit bij Feyenoord (Warner Hahn), verdelen De Jong en Kevin Begois de tijd onder de lat in deze voorbereiding. Een voorbereiding die qua resultaten prima verloopt voor PEC, maar waarin nog een aantal puzzelstukjes moet worden gelegd om het elftal klaar te maken voor de start van het eredivisie-seizoen op zaterdag 8 augustus (thuis tegen Cambuur). De kans dat De Jong, of Begois, die wedstrijd begint, is klein. Dat weet de 21-jarige jeugdinternational maar al te goed.
?De hoop heb je altijd, tuurlijk. Ik zal er ook altijd voor gaan, maar je moet ook realistisch zijn. De club wil graag nog een keeper erbij. En het liefst natuurlijk Warner gewoon want die heeft het uitstekend gedaan. Die kans is wel klein?, weet De Jong, die zelf een verleden heeft bij Feyenoord. Na een mislukt seizoen waarin hij niet aan spelen toekwam ondanks een verhuur aan Excelsior, werd hij vorig jaar door de club afgedankt. PEC Zwolle pikte de talentvolle, branievolle lijnkeeper op, voor de rol van derde doelman.
?Twee ervaren jongens voor me. Ik heb me daarin geschikt. Ik moest me gewoon doorontwikkelen en dat moet ik nu nog steeds doen. In de voorbereiding gaan we denk ik uitmaken wie één twee en drie wordt. Ik ga gewoon keihard knokken en dan zien we wel waar het eindigt.?
Het geeft De Jong vertrouwen dat hij tegen Sparta een hele wedstrijd onder de lat stond. Na een wat wijfelachtig begin, gelijk aan de trage start van het hele elftal, liet hij zich gaandeweg de avond op een steeds betere manier gelden. Met als hoogtepunt het stoppen van een strafschop na ruim een uur spelen. Met een katachtige reflex tikte De Jong de penalty van Roland Bergkamp uit de hoek. Op de fraaie vrije trap van Dugan, die hij kent van de jeugdelftallen bij Oranje, had de sluitpost geen antwoord (3-1).
De Jong is blij met zijn voorbereiding tot nu toe, maar waar het in uitmondt? ?Ik wil het liefst gewoon spelen en wanneer ze mij weer derde keeper maken dan moet ik gewoon veel wedstrijden in het tweede spelen. Ik ben nog maar 21. Je ziet veel jongens die al op hun 20ste, 21ste aan bod komen, door de mand vallen. Dat willen ze met mij gewoon voorkomen. Ik hoop dadelijk als ik 23, 24 ben, echt vaste waarde te zijn om er nooit meer uit te gaan. Maar wie weet komt dat kansje eerder wel en dan ga ik hem grijpen ook.?

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30