Afbeelding

Er komt nieuw onderzoek naar geluidsschermen IJsselbrug Zwolle

· leestijd 1 minuut Algemeen

DEN HAAG ? De Raad van State gaat opnieuw deskundigen inschakelen om de constructie van de geluidsschermen op de IJsselbrug langs de A-28 te beoordelen. De Raad besliste dat woensdag tijdens een zitting over de vergunning die de gemeente Zwolle aan Rijkswaterstaat verleende voor de plaatsing van de schermen.

Dat gebeurde na bezwaren van de families die een woning vlak onder de brug bewonen. De gemeente verleende voor de schermen een vergunning op basis van een onderzoek van ingenieursbureau Arcadis. De families hebben met een onderzoek van een ander ingenieursbureau de Raad aan het twijfelen gebracht, omdat dit onderzoek vraagtekens zet bij dat van Arcadis.

Vanwege de zeer technische discussie die nu is ontstaan, gaat de Raad de hulp inroepen van onafhankelijke specialisten om een goed oordeel over de vergunning te kunnen geven. De Raad raadpleegde al eerder onafhankelijke deskundigen in deze zaak, maar die vonden zichzelf niet deskundig genoeg in het geschil dat nu is ontstaan.

De schermen dienen ook als vangrail. Volgens Rijkswaterstaat is er geen sprake van een veiligheidsprobleem. De schermen kunnen bij ongelukken stevige botsingen opvangen. De vraag is volgens Rijkswaterstaat slechts wat er dan kapot gaat. In het slechtste geval zal er bij een ongeluk ook betonschade ontstaan en dat betekent een duurdere reparatie. In het andere geval zal het scherm worden vervormd en dat is makkelijker te repareren.

De families zeggen dat de al gerealiseerde schermen nog niet veilig genoeg zijn. Het glas in de schermen is niet sterk. Het glas knapte na een ongeluk met een auto die achter de schermen in brand vloog en dat glas kwam in hun tuin terecht.

De verwachting is dat het onderzoek maanden gaat duren. Daarna houdt de Raad mogelijk een vervolgzitting. Zes weken daarna volgt dan de uitspraak.

 

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30