Afbeelding
vjeran lisjak

Isala heeft succes met ?Stoppen met roken polikliniek'

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Het slagingspercentage van de Isala ?Stoppen met roken polikliniek' ligt, volgens het ziekenhuis, weer hoger dan het landelijk slagingspercentage. Het landelijk percentage ligt tussen de 4 en 10 procent (TNS NIPO, 2012).  Voor de Isala groepsbegeleiding is het slagingspercentage 16 procent en voor de persoonlijke coaching 10 procent, meldt het Zwolse ziekenhuis. ?Van de totale groep deelnemers kiest 40 procent voor een groepstraining. Van alle deelnemers die rookvrij zijn na een jaar heeft 83 procent gebruik gemaakt van hulpmiddelen, waarvan het merendeel nicotinepleisters.? Meer informatie is te lezen in de folder Stoppen met roken of verkrijgbaar via de polikliniek: (038) 424 24 56.

De polikliniek Stoppen met roken van Isala biedt zowel de groepstraining Pakje Kans als individuele coaching. Deelnemers zijn patiënten die worden doorverwezen door huisarts, verpleegkundige of medisch specialist. Zogenaamde zelfverwijzers kunnen ook deelnemen en melden zich via de huisarts of rechtstreeks bij de polikliniek.

Bijna de helft van de deelnemers is doorverwezen door een medisch specialist. Astma of COPD is de meest voorkomende reden waarom mensen willen stoppen met roken. Hart- en vaatziekten wordt als tweede reden genoemd. Ven de deelnemers heeft 61 procent een chronische ziekte. Verpleegkundig specialist en trainer Marleen Joxhorst: "Er is bij een flinke meerderheid van de deelnemers een sterke mate van verslaving. In bijna 80 procent van de gevallen wordt de eerste sigaret binnen dertig minuten na het opstaan gerookt. En dat in combinatie met het feit dat 86 procent van die deelnemers boven de 25 ?packyears' zit. Dat houdt in dat zij al 25 jaar lang twintig sigaretten per dag roken.?

Gezondheidswinst

Isala vindt het belangrijk rokers te helpen met stoppen. Volgens de trainers van het Stoppen met roken programma  is dat altijd zinvol, ook voor wie al jarenlang verstokt roker is. ?Uit onderzoek is gebleken dat de longfunctie minder snel achteruit gaat bij mensen die stoppen met roken. Ook mensen die al jarenlang roken of een chronische ziekte hebben, zoals COPD. En daarmee neemt de kwaliteit van leven toe. Want wie wil niet zelf boodschappen kunnen blijven doen, wandelen met de kleinkinderen, zelfstandig zijn, kortom lekkerder in z'n vel zitten? Ook voor mensen zonder gezondheidsproblemen loont stoppen de moeite. De kans op hartziekten daalt al na één jaar met 50 procent. En wat te denken van het verlagen van de kans op longziekten, diabetes en hartfalen. Kortom, stoppen met roken levert gezondheidswinst op.?

Afbeelding
Tafeltennis Zwolle organiseert dertiende Diederik Steunenberg Toernooi Sport Ingezonden 13 uur geleden
Jan Besselink en Wiepke van Erp Taalman Kip tijdens de Huurdersdag van SWZ en De Woonkoepel.
SWZ: 'Huurverhoging van 5,3 procent is niet te voorkomen' Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Slachtoffer schietpartij Sky High zou op dodenlijst staan Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30
Afbeelding
Hogeschool KPZ vervangt bindend studieadvies door doorstroomnorm Algemeen 24 apr, 14:13