Afbeelding

Gerrit Jansen exposeert bij Grand Café Public

· leestijd 1 minuut Cultuur

BINNENSTAD - Grand Café Public is de locatie waar Gerrit Jansen tot en met zondag 5 juli zeventien acrylschilderijen exposeert, waaronder negen Zwolse stadsgezichten. Dit is na de expositie in de Stadkamer (toen nog Bibliotheek Zwolle) van vorig jaar zomer de eerste keer dat het werk van Jansen weer in het openbaar is te zien.

Twee keer eerder (in 2010 en 2011) hingen er gedurende enkele maanden schilderijen van de Zwollenaar in Public. Die succesvolle exposities maakten duidelijk dat het werk van Jansen goed tot z'n recht komt in het interieur van het grand café aan de Bijmarkt. Kijk voor meer info over Gerrit Jansen op de website www.gerritjansen.exto.nl. Jansen is de afgelopen jaren steeds meer een eigen invulling gaan geven aan het consensisme, de stroming die populair werd door Ton Schulten uit Ootmarsum. De Zwolse kunstenaar maakte vooral kleurrijke ?mozaïekschilderijen'. Steeds vaker lieten deze duidelijk herkenbare dorps- en stadsgezichten zien. Met dat consensisme als basis is Gerrit Jansen de laatste jaren veel gedetailleerder gaan schilderen. De expositie bij Public laat die ontwikkeling goed zien.

Al op jonge leeftijd interesseerde Jansen (1945) zich voor de schilderkunst. Als scholier kreeg hij de eerste beginselen bijgebracht door regionale kunstenaars als Stien Eelsingh (Staphorst) en Piet Zwiers (Giethoorn). Beroepshalve ging Jansen na de opleiding decoreren en in Almelo als etaleur aan de slag. Daarna kreeg hij werk in de grafische wereld. Eerst nadat hij met vervroegd pensioen ging, nam Jansen tien jaar geleden de penselen weer ter hand. De vele positieve reacties op zijn schilderijen waren een stimulans om meer naar buiten te treden en werk te gaan maken van het exposeren.

 

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30