Theater en expositie in het Deltion College

· leestijd 1 minuut Cultuur

HOLTENBROEK - Museum de Fundatie exposeert vanaf 22 april een serie reproducties van zeventiende-eeuwse schilderijen op het Deltion College. De tentoonstelling is een zogeheten FUNDATIEfusion en bevat vier Vanitas-stillevens over de tijdelijkheid van het leven.

Het Deltion College exposeert de afbeeldingen in het kader van de theatervoorstelling ?Else, de gouden eeuwigheid', die op 23, 24 en 25 april wordt uitgevoerd. De voorstelling is een coproductie van het Deltion College en theatergroep De Jonge Honden en vertelt het verhaal van de Deense Elsje, die in 1664 haar thuisland Denemarken verlaat om haar geluk te beproeven in het Nederland van de Gouden Eeuw. De voorstelling gaat over de vraag of het leven maakbaar is. Rijkeluiskinderen, immigranten, staatsmannen en mensen aan de rand van de samenleving vertellen samen met Else het verhaal van de zoektocht naar geluk in de rijkste jaren van ons land. Kijk voor meer informatie en kaartverkoop op www.deltion.nl/else.

In de FUNDATIEfusion die op Deltion wordt getoond, laten reproducties van doeken uit de collectie van Museum de Fundatie een vergelijkbaar thema zien. De originelen zijn gemaakt in de 17e eeuw, voor en na de dood van Elsje Christiaens in 1664. In de Gouden Eeuw waren de zogenaamde Vanitas-stillevens populair. Weergegeven werd de symboliek van de vergankelijkheid van het aardse bestaan. Schedel, viool, zandloper, een gedoofde kaars, gelezen boeken en zeepbellen verwijzen naar de tijdelijkheid van het leven. Ze herinnerden de beschouwer aan zijn sterfelijkheid en lieten weten: geniet, want het leven is kort. Toen Elsje Christiaens geen enkele uitweg meer zag, maakte ze een drastische keuze die haar leven voorgoed veranderde. Haar zoektocht naar geluk bekocht zij met de dood. Wat als zij een ander besluit had genomen?

Kijk voor een overzicht van alle FUNDATIEfusions op www.museumdefundatie.nl

?Else, de gouden eeuwigheid' is vanaf 23 april te zien op het Deltion College aan de Mozartlaan 15 in Holtenbroek.

 

 

Afbeelding
Tafeltennis Zwolle organiseert dertiende Diederik Steunenberg Toernooi Sport Ingezonden 13 uur geleden
Jan Besselink en Wiepke van Erp Taalman Kip tijdens de Huurdersdag van SWZ en De Woonkoepel.
SWZ: 'Huurverhoging van 5,3 procent is niet te voorkomen' Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Slachtoffer schietpartij Sky High zou op dodenlijst staan Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30
Afbeelding
Hogeschool KPZ vervangt bindend studieadvies door doorstroomnorm Algemeen 24 apr, 14:13