Pedro Sluiter

'Zwolse' trainers over de stadsgrenzen. Deze week: Patrick Wijsman

· leestijd 3 minuten Sport

(door Mark de Rooij)
ZWOLLE - Trainers in het voetbal zijn passanten en daardoor gauw uit het oog verloren. In deze rubriek leest u interviews met oefenmeesters die een rijk verleden hebben bij Zwolse clubs.


Hij werd de Guy Roux van Zwolle genoemd. Naar de Fransman die maar liefst 44 seizoenen trainer was van AJ Auxerre, dat onder zijn leiding uitgroeide van amateurclub tot landskampioen. Patrick Wijsman zat niet zo lang op de bank bij SV Zwolle, -hij is tenslotte nog maar 50-, maar er zijn toch maar weinig trainers in het amateurvoetbal die negen jaar lang een club trouw blijven. In die negen jaar klom Wijsman met Zwolle op van de vierde naar de tweede klasse. Hij liet de ploeg uiteindelijk achter als derdeklasser.

-Kun je je voorstellen dat je nog eens negen jaar bij een club werkt?
"Nee, eigenlijk niet. Tijden zijn veranderd. Het is voor een trainer veel lastiger. Ik heb natuurlijk zelf in die negen jaar ook wel moeilijke tijden gehad. Maar, nee, ik denk niet dat dat nu nog kan. Ik zou het wel heel graag willen, maar je ziet dat de hedendaagse jeugd toch een andere mentaliteit heeft, zijn sneller afgeleid. Ik denk dat de houdbaarheidsdatum van een trainer eerder is verstreken."

-Collega Marco Onderberg had het over een houdbaarheidsdatum van twee, drie jaar. Die is bij jou wat langer.
"Als je bij een club twee keer anderhalf uur traint en je hebt een wedstrijd. Dan denk ik: ?na twee jaar ken je elkaar net goed zegmaar.' Ik denk dat een jaar of drie, vier makkelijk kan. Het is anders als je bij een profclub zit en je bent elke dag met elkaar bezig. Ik denk dat de houdbaarheid niet na twee jaar op is. Maar misschien heeft Marco iedere keer na twee jaar het gevoel van: ?ik wil nu wat anders.' Dat kan. Dat heb ik wat minder."
-Was het een logisch gevolg dat je trainer werd van SV Zwolle?

"Ja, ik denk wel dat dat zo heeft moeten zijn. Ik heb hier negen jaar gevoetbald en ik ben eerst weggegaan om ervaring op te doen als trainer. En dan voel je dat je elkaar weer een keer moet vinden. En dat is gebeurd. Ik heb hier een hele mooie tijd gehad. Tweede klasse gehaald, speldje gekregen, lid van verdienste. Dus daar ben ik wel trots op en dat vind ik ook heel erg leuk, want ik heb toen met de staf natuurlijk iets unieks gepresteerd. Tweede klasse KNVB was nog nooit voorgekomen bij SV Zwolle."

Vijf jaar voor die historische promotie naar de tweede klasse, kreeg Wijsman bij SV Zwolle een ploeg onder zijn hoede die in het rechterrijtje van de vierde klasse bivakkeerde. Met een spelersgroep van eigen jongens, veelal vrienden van elkaar, begon Wijsman aan een professionaliseringsslag. In zijn vierde jaar kwam Iwan van der Vegt over van HSA/Falabella en zijn komst gaf de groep niet alleen een kwaliteitsinjectie, maar werkte ook als katalysator.

"Zijn komst is heel belangrijk geweest voor ons. Daarmee gaf je eigenlijk ook een signaal af. Een hele aardige voetballer, had al veel ervaring. Hij maakte zijn doelpunten, maar ook in zijn coaching was die erg belangrijk. Toen hij kwam, kwam ook Loki, en nog veel meer jongens onze kant op. Toen kregen we wel een fase dat mijn telefoon roodgloeiend stond, dat we wel 20, 25 spelers konden ophalen.
Een combinatie van de beste zondagclub en iedereen zag dat er wat moois gebeurde bij Zwolle. Nou ja, en dat is natuurlijk ook gebeurd met de tweede klasse KNVB. Toen had je denk ik als vereniging een duidelijke keuze moeten maken van: wil je dit niveau vasthouden of...? Dan moeten we wat gaan doen aan de randvoorwaarden enzo. Uiteindelijk zijn er toen wat spelers weggegaan. Je had een Loki - die ging toen naar Dieze West toe. Die werd eigenlijk weggekocht-, Jordi Lemmens ging naar Rohda Raalte. Daar konden wij niet tegenop. We hebben ook de prijs betaald voor ons succes."

-Heb je hier te lang gezeten?
"Je moet achteraf nooit spijt hebben van beslissingen die je hebt genomen. Toen ik met Zwolle om de tafel ging, voor contractverlenging, bood Zwolle mij een vierjarig contract aan. En dat hadden ze gekoppeld aan een beleidsplan. Op dat moment spreek je naar elkaar uit dat je nog vier mooie jaren gaat maken. Je ziet in het voetbal: het gaat soms heel goed. Kijk naar Ajax, die zijn vier jaar kampioen geworden en dat ebt nu weg. Op amateurniveau is dat eigenlijk hetzelfde. Na een mooie periode komt ook een mindere periode. En die is toen ingeluid. Uiteindelijk is Zwolle gedegradeerd naar de vierde klasse. Niet in mijn periode dan, dat is daarna gebeurd. Maar ik heb niet het gevoel dat ik hier te lang gebleven ben. Ik heb er geen spijt van."


CV Patrick Wijsman

Huidige club: geen. In de winterstop vertrokken bij Dedemsvaart (3A zondag). Volgend seizoen: Haarle.
Vorige clubs: Dedemsvaart (2011-januari 2015), SV Zwolle (2002-2011), Lemelerveld (1999-2002), Dalfsen (1996-1999).

Prijzen: kampioenschap en periode (4H, 05/06), periode (3B, 06/07), periode en promotie (3B, 07/08) met SV Zwolle. Kampioenschap en periode met Dedemsvaart (4B, 11/12), periode met Dedemsvaart (3A, 12/13).
Clubs als speler: PEC Zwolle, ZAC, SV Zwolle.