Afbeelding
Hans Smit

PEC Zwolle en AZ houden elkaar in balans en kunnen daar mee leven

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark van der Vegt)
ZWOLLE - Het was de strijd om de vierde plaats op de ranglijst: PEC Zwolle versus AZ.  Een wedstrijd die in balans bleef: 1-1. En daar konden beide partijen goed mee leven. ?Wij waren niet bij machte. Maar zij ook niet.?

Het publiek is verwend geraakt, gewend aan flitsend spel met doelpunten en op het einde drie punten. Maar ook het publiek weet dat PEC sinds de rentree in de Eredivisie nog geen punt wist over te houden aan de ontmoetingen met de Alkmaarders. AZ was hard op weg een ?angstgegner' te worden. Die cirkel van puntloosheid werd zaterdag doorbroken.

In een wedstrijd die, zoals de stand deed vermoedden, in evenwicht bleef en zich vooral afspeelde op het middenveld. De bezoekers kenden een betere start en beloonden het bescheiden overwicht met een doelpunt, toen Nemanja Gudelj de bal na een kansloze corner in de voeten kreeg, om Aleksandar Bjelica draaide en door een woud van benen de bal in de verre hoek draaide. De Alkmaarders kregen vervolgens in een kort tijdsbestek twee relatief grote kansen. De grootse daarvan was voor Celso Ortiz, die van dichtbij de bal over het doel van Warner Hahn schoot.

PEC Zwolle kreeg na de openingsfase wat meer grip op AZ en het duurde dan ook niet lang voordat het uitverkochte huis stond te schudden op haar grondvesten. Het was Jody Lukoki ? wederom een ongrijpbare nachtmerrie voor zijn tegenstander(s) ? die een pass van Ryan Thomas omzette in een doelpunt door de bal hard door de benen van doelman Esteban te schieten. Wat daarna volgde, was een schouwspel van middenveldvoetbal met weinig kansen of aanzetten daartoe. Heel opwindend of spectaculair was de status quo van twee aan elkaar gewaagde ploegen echter niet en het enige noemenswaardige was dan ook een handsbal van AZ-verdediger Mattias Johansson ín het eigen strafschopgebied. Scheidsrechter Pieter Vink vond het geen penalty waard.

De tweede helft begon zoals de wedstrijd was begonnen: AZ pakte het overwicht en kreeg bijna meteen na de aftrap een grote kans. Maar voor enige echte opwinding dienen we door te spoelen na de laatste vijftien minuten van de wedstrijd. Daarin kreeg PEC een paar kansen en legde AZ een gevaarlijke counter op de mat. De enige maal dat het thuispubliek als één man opveerde, was toen Bart van Hintum een afgeslagen bal vol op de buitenkant van zijn linkerschoen nam. Laatste kans, rakelings naast. ?We hadden het lastig?, wist Jesper Drost na afloop. ?En nee, ik vond het niet best. Maar ja, we houden wel een punt over en da's ook wel eens anders geweest.? Ook Ben Rienstra was maar matig tevreden: ?Wij konden niet domineren en zij ook niet. Het ging echt in fases, op en neer. Zij waren niet bij machte om er meer van te maken en wij ook niet. Tja, soms heb je dat, hè.?

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30