Pedro Sluiter

Stadskamer wordt het ?oplaadpunt voor kennis en cultuur'

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends) BINNENSTAD ? Wethouder Jan Brink en directeur-bestuurder Astrid Vrolijk hebben maandagmiddag het officiële startsein gegeven voor Stadskamer, de fusie tussen Bibliotheek Zwolle, de Muzerie en Kunst&zo.

?De bibliotheek wordt veel meer dan alleen lezen. De naam Bibliotheek Zwolle verdwijnt is nu Stadskamer, oplaadpunt voor kennis en cultuur?, lichtte Vrolijk toe. Ze vertelt dat anderhalf jaar geleden het besluit om te gaan fuseren viel. Die besprekingen zijn volgens haar prima verlopen. ?Alle drie wilden van begin af aan vooruit, bouwen en er iets moois van maken. We dachten vooral aan de kansen die het ons zou bieden.? Tegelijk met de officiële start van Stadskamer, houdt de nieuwe organisatie twee open dagen. Zo kunnen bezoekers in de hoofdvestiging van de bibliotheek aan de Diezerstraat, als ook op de dependances, bij Waanders In de Broeren, Odeon en het IJsbeeldenfestival kennismaken met de Stadskamer.

Activiteiten
Mensen merken volgens Vrolijk op twee fronten de veranderde organisatie. ?In het gebouw kan men aan steeds meer activiteiten deelnemen. We hebben al de Ipad-cursus en het 3D-printen, maar daar komt alleen nog maar meer bij. Ten tweede richten we ons vooral op cultuureducatie in het onderwijs. De gemeenteraad heeft daarvoor veel geld beschikbaar gesteld om het mogelijk te maken dat alle kinderen in aanraking met cultuur kunnen komen. Zo krijgen scholen 10,90 euro per kind voor cultuureducatie. Afhankelijk van de inzet van de scholen kan dat bedrag worden verdubbeld. Als ze echter een krachtige doorlopende leerlijn van cultuureducatie maken, kan het bedrag worden verviervoudigd. Dat is bijna 45 euro per leerling en daarvan kan je leuke dingen doen.?

Leidend
Het is de taak van de Stadskamer om het fonds te beheren en de scholen te adviseren. Vrolijk: ?We bieden scholen onze hulp, borgen de kwaliteit en brengen vraag en aanbod samen. De school is daarbij uitdrukkelijk leidend. We hebben dus geen aanbod, waaruit een school kan kiezen. Ze geeft bijvoorbeeld zelf aan dat ze wat met ?mime' wil, dan helpen wij ze aan het juiste aanbod.?

Bundeling
Dat is een nieuwe manier van denken en die is volgens de directeur nu al ingezet. ?Officieel gaat de nieuwe opzet per 1 januari 2015 van start. We zijn echter al met alle scholen in gesprek en ze hebben ook meegepraat.? Tijdens de twee open dagen kunnen mensen proeven van de nieuwe opzet van de Stadskamer. ?Het is een bundeling van de kennis die men vanuit de bibliotheek vond en de cultuur vanuit de Muzerie en Kunst&zo?, vat Vrolijk tot slot samen.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30