Zwolle krijgt inloophuis voor zwerfjongeren

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

ZWOLLE - Er komt een inloophuis voor zwerfjongeren in Zwolle. De laagdrempelige voorziening zorgt er de komende jaren voor dat jongeren die op straat leven in aanraking kunnen komen met hulpverlening en dat ze een zinvolle dagbesteding aangeboden krijgen. Burgemeester en wethouders hebben dat besloten, nadat de Zwolse gemeenteraad aangaf dat de problematiek rondom zwerfjongeren aangepakt moet worden. De gemeenteraad bepaalde eerder al dat in Zwolle zo vroeg mogelijk herkend moet worden wanneer jongeren (op het punt staan te) gaan zwerven, zodat zo snel mogelijk passende zorg aangeboden kan worden. Jongeren die desondanks toch (al) zwerven moeten in de Overijsselse hoofdstad kunnen rekenen op zinnige dagopvang en dagbesteding, waarbij ook begeleiding wordt aangeboden. Op dit moment telt Zwolle naar schatting ongeveer tachtig jongeren zonder vaste woon- of verblijfplaats.
Behoefte

Zowel door zwerfjongeren zelf als door hulpverleners wordt aangegeven dat er veel behoefte is aan zo´n laagdrempelige dagopvang. Een inloophuis biedt zwerfjongeren de gelegenheid om hun problemen bespreekbaar te maken en om in contact te komen met hulpverleners. Het inloophuis kan een belangrijke rol spelen bij het vergroten van de zelfredzaamheid van de jongeren. Zo worden de jongeren tijdens de opvang geholpen om hun huisvesting en inkomsten op orde te brengen, waarna gestructureerd verder gewerkt kan worden aan hun welzijn.

Wethouder Nelleke Vedelaar is blij met de komst van het inloophuis: ''Zwerfjongeren vallen nu nog vaak tussen wal en schip, en dat is niet nodig. Iedereen heeft talenten, maar niet iedereen heeft de kans om die talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Ook jongeren hebben een veilige plek nodig om zelf verantwoordelijkheid te kunnen nemen voor zijn of haar leven. Het inloophuis biedt zwerfjongeren de kans om gestructureerd aan zichzelf te werken. Bijvoorbeeld door het vinden van huisvesting, het vinden van dagbesteding of een baan en het opdoen van sociale contacten.''
Het is de bedoeling dat het inloophuis voor eigen inkomsten zorgt door in samenwerking met de jongeren trainingen aan te bieden aan instellingen en bedrijven.

Naar een locatie voor het inloophuis wordt nog onderzoek gedaan. De plek zal moeten voldoen aan een groot aantal criteria om het initiatief een stevige basis te geven.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30